Αγγίστα Σερρών: Το μικρό χωριό με την πλούσια ιστορία και τα “μυστικά” που εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πεζοπορία στους αρχαιολογικούς χώρους της Αγγίστας Σερρών. Σύμφωνα με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου, Ελένη Διονυσίδου, σε πεζοπορία που διοργανώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές και τα μνημεία της περιοχής.

Και μπορεί οι επισκέπτες να μην δουν τρένα να περνούν από τον Σταθμό Αγγίστας, στο Ν.Α άκρο των Σερρών, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο εσωτερικό ενός μακεδονικού τάφου του 3ου αιώνα πΧ και να διασχίσουν την πέτρινη τοξωτή γέφυρα του Αγγίτη που πάνω της πολέμησε τους Τούρκος -λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821- ο θρυλικός αρματολός Νικοτσάρας.

Ο Σταθμός Αγγίστας είναι ένα μικρό χωριό 150 κατοίκων χτισμένο στο τέλος του γραφικού φαραγγιού του Αγγίτη που πολλοί αποκαλούν και Grand Canyon της Μακεδονίας, εκεί που σμίγουν τα όρια των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας στην Ανατολική Μακεδονία.

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό που λειτουργούσε έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και ήταν ο βασικός λόγος ευμάρειας της τοπικής κοινωνίας. Καπνά και άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, διακινούνταν μέσω του σταθμού της Αγγίστας και με τον σιδηρόδρομο έφταναν στις μεγάλες αγορές της εποχής.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε, σε γαλλικά σχέδια, την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, τότε που η παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία επιχειρούσε τον εκσυγχρονισμό της με τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης. Το 1933 οι καταστροφικές πλημμύρες του Αγγίτη, παραπόταμου του Στρυμόνα, οδήγησαν στη μετατόπιση της γραμμής και του σταθμού, βορειότερα και στο κοντινό χωριό Λευκοθέα.
Σήμερα ο παλιός σταθμός, αν και μισοερειπωμένος και ξεχασμένος, εξακολουθεί να παραμένει ένα μικρό αρχιτεκτονικό στολίδι και να μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο.
Ο σταθμός του τρένου με την παρακείμενη αποθήκη εμπορευμάτων, που χρησιμοποιείται από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, και το ψηλό υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό τις δεξαμενές των ατμομηχανών, αποτελούν κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου, που θα πρέπει να προφυλαχθεί και αναδειχθεί. Πέρα από την πεζοπορία, θα υπάρξουν και παράλληλες δράσεις για τη μέλισσα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΣΑΠΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος