Στην αναστολή περαιτέρω χρήσης της υδροξυχλοροκίνης στο πλαίσιο της δοκιμής αλληλεγγύης που πραγματοποιείται σε περισσότερους από 3.500 ασθενείς σε πάνω από 400 νοσοκομεία σε όλη την υφήλιο, προχώρησε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Η Εκτελεστική Ομάδα της Δοκιμής Αλληλεγγύης του Π.Ο.Υ, που εκπροσωπεί 10 από τις συμμετέχουσες χώρες, συναντήθηκε το Σάββατο και συμφώνησε να επανεξετάσει μέσα από μια ολοκληρωμένη ανάλυση και κριτική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων παγκοσμίως, το συγκεκριμένο φάρμακο που θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση σε ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες ή ελονοσία.
Η ανασκόπηση θα εξετάσει τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής στη δοκιμή αλληλεγγύης και συγκεκριμένα ισχυρά τυχαιοποιημένα διαθέσιμα δεδομένα, για την επαρκή αξιολόγηση των πιθανών οφελών και βλαβών του φαρμάκου.
Οι δοκιμές στα υπόλοιπα φάρμακα ή και στους συνδυασμούς φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και η ρεμδεσεβίρη, συνεχίζονται κανονικά, τόνισε ο Π.Ο.Υ. Η ανησυχία που εκφράστηκε σχετίζεται με τη χρήση υδροξυχλωροκίνης και χλωρακίνης ενάντια στον Covid-19.
Η παύση χρήσης του συγκεκριμένου φαρμάκου – όπως διευκρίνισε ο Π.Ο.Υ. – δεν προήλθε μόνο από σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Λάνσετ, αλλά και από δεκάδες άλλες ανεξάρτητες μελέτες που έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα.
Το συγκεκριμένο φάρμακο υποστηρίχθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για την καταπολέμηση του θανατηφόρου κορονοϊού, παρουσιάζοντάς το ως μια βιώσιμη επιλογή θεραπείας. Ο ίδιος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι έπαιρνε το φάρμακο για να αποφύγει τη νόσο.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, το Βέλγιο σταμάτησε τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου λόγω των παρενεργειών αλλά και των υψηλών δόσεων που χορηγούνταν σε ασθενείς του κορωνοϊού.
Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος