Η έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση ενός περιστατικού είναι πολύ σημαντική, επισημαίνει ο Παναγιώτης Μπόγλου, πνευμονολόγος φυματιολόγος, αναφερόμενος στο περιστατικό του “αρνητού” επόπτου υγείας που κατεύθυνε μέσω μηνυμάτων νοσηλευόμενη γυναίκα να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών υγείας με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της.
Στο ερώτημα, γιατί αυξάνονται οι νοσηλίες σε μονάδες covid και σε ΜΕΘ, ο κ. Μπόγλου επισημαίνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων και αυτή είναι η διαφορά με τις άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου το ποσοστό είναι πολύ υψηλό.
«Εφ’ όσον δεν ξεπεράσουν οι εμβολιασμοί το 80%, τότε όσες κλίνες ΜΕΘ, και αν ανοίξουν, όσοι γιατροί και αν ενταχθούν στο Σύστημα Υγείας το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε περισσότερες ομάδες πληθυσμού».
Επιπλέον, το θέμα είναι τι είδους γιατροί θα εισαχθούν στο σύστημα. Επισημαίνεται ότι αυτοί πρέπει να έχουν εμπειρία και εκπαίδευση π.χ. στην διασωλήνωση. Κάποιος που βρίσκεται εκτός νοσοκομείου 5- 10 χρόνια δεν μπορεί να αναλάβει ασθενή στην εντατική. «Η άσκηση της ιατρικής δεν είναι σαν το ποδήλατο που δεν το ξεχνάς». Σε αυτό προστίθεται η ανάγκη να ενταχθούν στο Σύστημα εξειδικευμένοι γιατροί. Η γενική αθρόα ένταξη- επιστράτευση ή πρόσληψη είναι άνευ ουσίας. Απαιτούνται γιατροί παθολόγοι, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι. Δεν υπάρχει πληθώρα τέτοιων ειδικοτήτων για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία. Όπως επίσης τόνισε ο κ. Μπόγλου, ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί με τέτοιες ειδικότητες βρίσκονται εκτός Αττικής και η μετακίνησή τους σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι εφικτές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος