Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Βρετανία – Έκτακτη βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ1 (video)

Η ώρα της κάλπης έφτασε για τους Βρετανούς. Τα εκλογικά τμήματα σε 650 εκλογικές περιφέρειες σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία άνοιξαν για πρώτη φορά μήνα Δεκέμβριο από το 1923 και για τρίτη φορά μέσα σε μια πενταετία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, «των πιο σημαντικών της τελευταίας γενιάς», όπως έχουν χαρακτηριστεί, καθώς η έκβασή τους θα είναι καθοριστική για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Στις 23:30 η ΕΡΤ1 θα μεταδώσει έκτακτη εκπομπή για τις βρετανικές εκλογές, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε απευθείας και από το ert.gr.

Στις 22.00, ώρα Βρετανίας (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει ο αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων.

Την ίδια ώρα αναμένονται τα exit poll, που θα επιχειρήσουν να προβλέψουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, καθώς οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν αλλά και να βρεθούν με μειοψηφική κυβέρνηση.

Εάν η νίκη είναι καθαρή υπέρ των Συντηρητικών μέχρι τις 04:00 ώρα Ελλάδος θα έχει διαφανεί, αλλιώς ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν κατά τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα περισσότερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν μικρή πλειοψηφία της τάξεως του 5%.  Οι δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους δείχνουν αποκλίσεις έως και 12% μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων είναι κάτι που προβληματίζει καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τις επιστολικές ψήφους δείχνουν μείωση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Οι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 47,6 εκ. πολίτες, αριθμός ενισχυμένος μετά την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων, οι Βρετανοί πρέπει να κάνουν νέα εγγραφή πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Από την ημερομηνία της ανακοίνωσης των εκλογών έχουν υπάρξει 3 εκ. νέες εγγραφές. Τα τρία πέμπτα είναι πολίτες κάτω των 35 ετών που συνήθως δείχνουν προτίμηση στην ατζέντα των Εργατικών, έναντι των μεγαλύτερων ηλικιών που κλίνουν προς τη Συντηρητική πλευρά.

Πάνως, σημαντική είναι από νωρίς το πρωί η συμμετοχή. Σε κάποια εκλογικά κέντρα του Λονδίνου, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, έχουν αναφερθεί ουρές και αναμονή μέχρι μίας ώρας, κάτι που ενισχύει την πρόβλεψη για μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές.

Σε εκλογική περιφέρεια της Σκοτίας ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές ότι διεξήχθη ελεγχόμενη έκρηξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν εντοπίστηκε μία ύποπτη συσκευή κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο. Οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το εκλογικό κέντρο έχουν μεταφερθεί σε άλλο και η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά.

Οι αρχηγοί των κομμάτων προσήλθαν ήδη στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια ‘Αξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα. Στο τελευταίο του μήνυμα, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτών για να ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τους Βρετανούς να «ταρακουνήσουν το κατεστημένο και να ψηφίσουν για την ελπίδα».

Οι περιφέρειες του “κόκκινου τοίχους”, της Σκοτίας και του κεντρικού Λονδίνου θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Κατά τους εκλογολόγους, ενδεικτικά θα είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τοίχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 – Μίντλαντς και βόρειες περιοχές – διότι εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκοτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτή τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκοτίας. Στη Σκοτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά. Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.

Ένα σημαντικό κόμματι του παζλ, οι έδρες του κεντρικού και νοτιοανατολικού Λονδίνου που ανήκουν στους υποστηρικτές της παραμονής, αναμένεται να έχει συμπληρωθεί νωρίς το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου. Στις περιοχές αυτές στηρίζεται κυρίως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που συγκεντρώνει πιο ξεκάθαρα την ψήφο των Remainers) και θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην τύχη των Συντηρητικών, εάν οι προηγούμενες ενδείξεις δεν πετύχουν. Οι Εργατικοί ελπίζουν επίσης στην επικράτηση σε αυτές τις περιοχές και στην διατήρηση εδρών που είχαν κερδίσει το 2017 (Κάντερμπερι, Ρίντινγκ Ιστ, Γόργουικ κ.α.). Η αναμέτρηση εντός του Λονδίνου αναμένεται απρόβλεπτη, εξαιτίας της επικράτησης των Φιλελεύθερων, κυρίως σε έδρες όπως του Κένσινγτον, του Σίτι του Λονδίνου και του Ουέστιμινστερ, Φίντσλεϊ, Γκόλντερς Γκριν κ.α.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκοτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Σύμφωνα με έρευνα της YouGov, πάνω από 40 έδρες αναμένεται «να αλλάξουν χέρια» από το ένα κόμμα σε άλλο.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση-Λονδίνο Ευδ. Λυμπέρη

Σχετική είδηση: Με προειδοποιήσεις για αβεβαιότητα οδεύουν στις κάλπες οι Βρετανοί (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος