Η απογραφή είναι σημαντική όχι μόνο για την καταμέτρηση του πληθυσμού, αλλά και για την κατανομή των κονδυλίων σε κοινότητες και δήμους, δηλώνει ο Αθανάσιος Θανόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ένα βίντεο διάρκειας περίπου 2,5 λεπτών ετοίμασαν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ, μέσω του οποίου κατέγραψαν την ιστορία των απογραφών που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα, αρχής γενομένης της απογραφής του 1828, όταν επί Ιωάννου Καποδίστρια το νεοσύστατο κράτος αριθμούσε 753.400 ψυχές. Κατά τα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την επανάσταση του 1821 υπολογίζεται ότι χάθηκαν γύρω στις 200.000 άνθρωποι.
Ο κ. Θανόπουλος υπενθυμίζει ότι κατά τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα κάθε δυο απογραφές υπήρχε αλλαγή των συνόρων της επικράτειας και σημαντικής αυξήσεως του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβριο του 1922, ο πληθυσμός εκτινάχθηκε με την έλευση στον Ελλαδικό χώρο πάνω από 900.000 μικρασιατών.
Σήμερα η τεχνολογία ξεπερνά τα φυσικά εμπόδια, αλλά η πανδημία δημιουργεί ένα διαφορετικό πρόβλημα, της επιφυλακτικότητας και της καχυποψίας. Ωστόσο, οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ εγγυώνται για την διαδικασία τονίζει ο κ. Θανόπουλος, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα κατά τους πρώτους μήνες του 2022.
Δίνοντας εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες των απογραφέντων ο κ. Θανόπουλος σημειώνει ότι οι φοιτητές απογράφονται στον τόπο κατοικίας που φοιτούν, ενώ κάποιος που φοιτά στο ανοικτό πανεπιστήμιο απογράφεται στον τόπο καταγωγής. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό θεωρούνται κάτοικοι εξωτερικού και δεν απογράφονται. Θα καταγραφεί στο ειδικό δελτίο, όπου περνούν οι μεταναστευτικές ροές.
Για τις απορίες που διατυπώνουν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφεύγουν στην ιστοσελίδα https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous
Την δέσμευση ότι θα δοθεί όλος ο αναγκαίος χρόνος στους πολίτες, προκειμένου να καταφέρουν να απογραφούν έδωσε ο κ. Θανόπουλος μέσω της ΕΡΤ3.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος