Στην Τούμπα Σερρών βρίσκεται ένας νεολιθικός οικισμός που χρονολογείται περίπου στο 5.000 π.Χ.. Ο οικισμός εντοπίστηκε πριν από αρκετές δεκαετίες, αλλά φέτος δυο ομάδες φοιτητών προχώρησαν σε συστηματικές ανασκαφές.
Νέα παιδιά από τα πανεπιστήμια της Ταίβάν και από το York του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους καθηγητές τους, ανέλαβαν να φέρουν στο φώς πλήθος ευρημάτων, που αποτελούν συνέχεια της ζωής στον ίδιο τόπο.
Οι έρευνες εντάσσονται σε ένα πενταετές πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών με την Βρετανική Σχολή Αθηνών, με επικεφαλής την προϊσταμένη Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου.
Η πρώτη περίοδος της έρευνας άρχισε τον Οκτώβριο του 2021, αλλά ήταν περιορισμένη, λόγω της πανδημίας, ενώ η δεύτερη φάση του προγράμματος, που ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς έως τις 16 Ιουλίου.
Ο οικισμός, που βρίσκεται βορείως του σημερινού χωριού Τούμπα Σερρών, γνώρισε ιδιαίτερη ακμή γύρω στο 5.500 έως το 4.200 π.Χ. και είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στα Βαλκάνια. Είναι ενδεικτικός για τις κοινωνίες εκείνης της εποχής και βασιζόταν στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Η κ. Μαλαμίδου προσδοκά ότι οι ανασκαφές θα αποκαλύψουν ακόμη παλαιότερα στοιχεία από την αρχαιότερη φάση της περιόδου γύρω στο 6.500 π. Χ., όταν ο νεολιθικός τρόπος ζωής μεταδόθηκε από την Ανατολία στην Ευρώπη.
Τα ευρήματα κατασκευαστικά και καλλιτεχνικά δείχνουν ότι οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής παραμένουν αναλλοίωτα στο διάβα χιλιάδων ετών. Σύμφωνα με την κ. Μαλαμίδου ερευνάται το «πως αναπτύχθηκαν οι τεχνικές κι οι στρατηγικές επιβίωσης των κοινωνιών, έτσι ώστε να προσδώσουν διάρκεια και ευημερία στις ανθρώπινες κοινότητες». Ένα κομμάτι από μαρμάρινο βραχιόλι είναι χαρακτηριστικό δείγμα του πόσο είχε προχωρήσει η επεξεργασία των υλικών και η κατασκευή μοναδικών τεχνουργημάτων, απλώς προς ευχαρίστηση εκείνων που τα έφεραν.
Ο καλός τρόπος ζωής, οι κατασκευές, τα αποκτήματα χαρακτήριζαν τις προϊστορικές κοινωνίες, με τρόπο ανάλογο με τις σημερινές. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τους θεούς, είχαν αναπτύξει και εκλεπτύνει την αισθητική τους, εκτιμούσαν την ομορφιά και όσα μπορούσε να τους προσφέρει.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος