Χ. Τσούκας στο Πρώτο: Τα επεισόδια στη Σταυρούπολη σε μια συγκυρία ανορθολογισμού (audio)

Είναι μεμονωμένα τα επεισόδια στο σχολείο της Σταυρούπολης; Πού εδράζονται; Σχετίζονται με ένα κλίμα αντίδρασης που συναντάμε τελευταία στο ζήτημα του εμβολιασμού, ακόμη και της νοσηλείας, των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας και της κόπωσης από την υγειονομική κρίση;

Σε αυτά τα ερωτήματα, κλήθηκε να απαντήσει στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας “Το GPS της επικαιρότητας” ο κ. Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως είναι μεμονωμένο, με τον καιρό αποκτά πιο μόνιμο χαρακτήρα, τόνισε.
Ακόμη και ως μεμονωμένο, όπως ένα έγκλημα ή ένας βιασμός, αυτό που μας απασχολεί είναι το υπέδαφος που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα. Τα επεισόδια συμβαίνουν σε μια συγκυρία στην οποία έχουμε την άνοδο του ανορθολογισμού που εκφράζεται κυρίως μέσα από την άρνηση του εμβολιασμού. Αυτή η νοοτροπία διαχέεται στην ευρύτερη ατμόσφαιρα, καλλιεργεί αντιδημοκρατικά ένστικτα, ενθαρρύνει άτομα που βλέπουμε να κρατούν την ελληνική σημαία και τον σταυρό, καλλιεργεί ένα εθνικιστικό κλίμα και ένα ψευτοχριστιανικό, μια ψευδοχριστιανική υστερία. Αυτά όλα δημιουργούν ένα κοκτέιλ ακροδεξιό, εθνικιστικό. Καλύτερα, θα το έλεγα βαθιά ανορθολογικό.

Όταν έχεις ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο στον εμβολιασμό, συνέχισε ο κ. Τσούκας, αυτό το πρόσημο έχει εκλεκτική συγγένεια και με το φαινόμενο του εθνικισμού, μιας ξενοφοβίας. Όλα αυτά δεν συνδέονται απαραίτητα, αλλά συγκλίνουν και δημιουργούν ένα μόρφωμα ανορθολογικό.

Η φοβία εύκολα μεταλλάσσεται σε αντίδραση, πρόσθεσε ο Καθηγητής. Επίσης όταν έχουμε να κάνουμε με ένα εμβόλιο, είναι εύλογος ο φόβος.  Αλλά όταν νιώθω ότι ένα κράτος μου το επιβάλλει αυτό μου δημιουργεί τα αντιστασιακά αντανακλαστικά που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα στην Ελλάδα. Οπότε κάτι πάει να γίνει δια της βίας. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία χρησιμοποιούν τη γλώσσα της επιλογής. Αυτό το λεξιλόγιο τους είναι ξένο συνήθως. Δεν είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν. Τώρα όμως με τον κρατικό πειθαναγκασμό ενεργοποιείται. Υπάρχει μια καχυποψία απέναντι στην επιστήμη η οποία στη δική τους φαντασία συνδέεται με τις ελίτ και τη νέα τάξη πραγμάτων. Είναι δηλαδή θεωρίες μέσα από τις οποίες τα άτομα ερμηνεύουν απλοϊκά τον κόσμο. Σε περιόδους κρίσης αυτό δεν είναι άγνωστο. Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό πλαίσιο.

Γιατί υπερισχύει ο ανορθολογισμός όμως, θα ρωτούσε κανείς. Γιατί απλά ο ορθολογισμός απαιτεί κόπο, προσπάθεια όπως θα εξηγήσει ο ίδιος: υποχωρεί γιατί είναι πολύπλοκος.
Αν δείτε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί στα θέματα αυτά δεν είναι άσπρο-μαύρο, ναι-όχι. Συνθέτουν όρους. Δηλαδή ο ορθολογισμός είναι δύσκολο πράγμα. Πρέπει να μάθεις, να ψάξεις, να είσαι ψύχραιμος, να παραμερίσεις φοβίες τις οποίες δικαιολογημένα μπορεί να έχεις. Αυτό είναι ένα επίτευγμα, σε αντίθεση με τον ανορθολογισμό που εκκινεί από το ανθρώπινο ένστικτο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος