Χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων και διαφθορά  

Την άποψη του ότι δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στημένοι εκφράζει ο Βασίλειος Μπαρκούκης, αναπληρωτής καθηγητής  Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ., έπειτα από έρευνα που δείχνει πως ένας στους τρεις ποδοσφαιριστές πιστεύει ότι συμμετείχε σε στημένο αγώνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 100 ποδοσφαιριστές από βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αλλά και από την Αυστρία  και την Γαλλία, που ανήκουν σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες.

Μέσω ενός ερωτηματολογίου κατεγράφησαν οι αντιλήψεις- απόψεις  επαγγελματιών ποδοσφαιριστών από την Β΄και Γ΄ κατηγορία. Ερωτήθησαν για το ντόπινγκ, την χειραγώγηση των αγώνων, τις παρατυπίες και την διαχείριση των ομάδων.

Το αποτέλεσμα δεν εξέπληξε. «Υπήρχαν παιχνίδια που είχαν “στηθεί” από παίκτες, άλλα από παράγοντες, κάποια στα οποία είχε παίξει κάποιο ρόλο ο διαιτητής», αναφέρει ο κ. Μπαρκούκης.

Ένα επιπλέον στοιχείο που βοηθά σε αυτήν την κατάσταση είναι ο “στοιχηματισμός” σε πολλά στοιχεία του αγώνα, όπως πόσες κίτρινες ή κόκκινες κάρτες θα δοθούν, πόσα κόρνερ, πέναλτι κ.ο.κ.. βάση αυτών των στοιχημάτων κάποιοι κερδίζουν πολλά και με αυτό το δεδομένο καθοδηγούνται οι παίκτες για να έχουν τις ανάλογες επιδόσεις. Η ηθική δεν έχει θέση σε αυτές τις συναλλαγές που αποφέρουν εκατομμύρια, στους συμμετέχοντες και ουδείς εξ αυτών μπορεί να δηλώσει αθώος.

Ειδικά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των Βαλκανίων η μεγαλύτερη διαφθορά παρατηρείται σε παράγοντες συλλόγων του ποδοσφαίρου, οι οποίοι στο παρελθόν  ήταν η κομματική ελίτ στα κουμουνιστικά καθεστώτα, που κυβερνούσαν τις χώρες. «Όταν έφυγαν από την εξουσία μπήκαν στον χώρο του ποδοσφαίρου και μετέφεραν μια νοοτροπία διαφθοράς στον αθλητισμό. Στην Ελλάδα δεν βρήκαμε εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε τέτοιου είδους διαφθορά. Τα σκάνδαλα αφορούσαν επιχειρηματίες που δρούσαν στο πλαίσιο του αθλητισμού».

Ο κ. Μπαρκούκης. ελπίζει ότι μέσω όπως πλατφόρμας «Έπαθλα», που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο  θα μπορούν να καταγγελθούν παρατυπίες και μπορεί να είναι μια αξιόπιστη διαδικασία, αρκεί να υπάρξουν καταγγελίες από τους εμπλεκόμενους.

Όπως λέει «όλοι είμαστε καχύποπτοι στο ποδόσφαιρο ότι όλα είναι στημένα, αλλά δεν ισχύει για όλους τους αγώνες».

Ωστόσο, πολλά σκάνδαλα θα μπορούσαν να εντοπιστούν στο χώρο που σχετίζεται με τα κάθε είδους παιχνίδια, και ειδικά εκείνα που υποτίθεται μοιράζουν χρήματα στο κοινό. Αρκεί να  παρατηρήσει και να σκεφτεί κάποιος πόσο εύκολο είναι με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή εκατομμύρια να καταλήξουν σε συγκεκριμένες τσέπες μέσω μιας “κλήρωσης”.

Αυτό που για πολλούς το ποδόσφαιρο θεωρείται θέαμα, μάλλον ισχύει για κάποιες ομάδες διεθνούς ακτινοβολίας στο εξωτερικό, αν και εκεί έχουν διαπιστωθεί σκάνδαλα διαφθοράς σε οργανισμούς, φοροδιαφυγή από αστέρες των γηπέδων και χρηματισμοί παραγόντων.

Από την αρένα του Κολοσσαίου με τους επαγγελματίες μαχητές, που αποτελούσε την πιο δημοφιλή μορφή διασκέδασης στον ρωμαϊκό κόσμο, όπου πλούσιοι lanista χαμηλής κοινωνικής θέσεως, αλλά και αριστοκράτες επιδείκνυαν τον πλούτο τους, με αγοραπωλησίες μονομάχων έως το σύγχρονο εμπόριο ανθρώπων από ομάδες και ισχυρούς παράγοντες, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια χώρα, χρονικά η απόσταση είναι μεγάλη, αλλά η νοοτροπία παραμένει ίδια. Το 404 ο αυτοκράτορας Ονώριος έκλεισε τις σχολές των μονομάχων, αλλά η κατάπτωση των ηθών και η διαφθορά που σοβούσε επί εκατονταετίες, απετέλεσαν την κερκόπορτα για τις ορδές του Αλάριχου, που ισοπέδωσαν έπειτα από μια εξαετία την αιώνια πόλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος