Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο: Ο Πούτιν μπορεί να ενισχύσει τον αναθεωρητισμό Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, αλλά δεν ξέρω αν θα το τολμήσει (audio)

Την εκτίμηση ότι η πολιτική Πούτιν στο Ουκρανικό μπορεί να ενισχύσει τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, με αιχμή τη μειονότητα, καθώς υπάρχει «μια συγγένεια ανάμεσα στα προβλήματα του Πούτιν και στα προβλήματα του Ερντογάν», εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. «Αλλά δεν ξέρω αν θα το τολμήσει και αν μπορεί να το κάνει, διότι υπάρχουν και τα οικονομικά προβλήματα», τόνισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «καινούργια διαφορά» που είναι το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών, λέγοντας ότι «πρώτη φορά φτάσαμε σε αυτό το σημείο, μετά τις γκρίζες ζώνες». Σημείωσε, δε, ότι ο Ερντογάν μπορεί να πιστεύει ότι θα υποχωρήσει η Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει «επόμενο βήμα». «Τι να ζητήσει; Στην ηπειρωτική Ελλάδα;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Άγκυρα στην ώρα που κλείνει μέτωπα με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, παράλληλα αφήνει ανοιχτό και ενισχύει το μέτωπο με την Αθήνα, απάντησε ότι είναι διαφορετική η σχέση με το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία δεν έχει κοινά σύνορα και δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, ενώ στη δική μας περίπτωση «η Τουρκία θέλει να αποσπάσει από την Ελλάδα ό,τι μπορεί», καθώς οι δυο γειτονικές χώρες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Ροζάκης σημείωσε ότι ο Πούτιν «δεν επιδιώκει τίποτα παραπάνω, επιτέλεσε ένα έργο το οποίο αναμφίβολα είναι τυχοδιωκτικό αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει τη θέση της Ρωσίας στα διεθνή πράγματα». «Δηλαδή με το να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δυο περιοχών, ουσιαστικά επιτυγχάνει μια μείωση των εδαφών της Ουκρανίας προς όφελος της Ρωσίας. Ταυτόχρονα επιτυγχάνει να εκβιάσει τους δυτικούς με την πράξη αυτή, είναι ένας άμεσος εκβιασμός, αποτελεσματικός για αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η Μόσχα θέλει να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στα σύνορα του 1997 καθώς δεν επιθυμεί να περικυκλωθεί από δυτικές δυνάμεις. «Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει ο Πούτιν και άλλο. Θα μείνει εκεί. Αυτό που πέτυχε είναι να πάρει εδάφη και να διεισδύσει μέσα στο χώρο της Δύσης ουσιαστικά, και από την άλλη να παρεμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τα πέτυχε και τα δυο», επισήμανε.

Μίλησε για «Κριμαιοποίηση» της περιοχής, εκτιμώντας ότι η Δύση δεν θα παρέμβει στο Ντονμπάς. Πρόσθεσε ότι η Δύση δεν είναι ενωμένη στο ζήτημα των κυρώσεων, καθώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν καμία κύρωση – όπως η Ουγγαρία – και άλλα κράτη όπως η Γαλλία που θέλουν κυρώσεις».

«Δεν “ιδρώνει το αυτί” του κ. Πούτιν με τις κυρώσεις, διότι έχει αρκετές δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Επίσης, έχει στα χέρια του έναν τεράστιο μηχανισμό, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να είναι αποτελεσματικές. Θα εκβιάσει το θέμα της ενέργειας, και θα αναγκάσει τους δυτικούς και ιδιαίτερα την Ευρώπη να υποχωρήσουν», δήλωσε.

Αναφορικά με το είδος των κυρώσεων που θα κόστιζαν περισσότερο στη Μόσχα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι σίγουρα θα είχαν μεγαλύτερες επιπτώσεις οι ατομικές κυρώσεις σε κεφάλαια του Πούτιν και άλλων Ρώσων ιθυνόντων του καθεστώτος. «Αυτό είναι ίσως το αποτελεσματικότερο, γιατί κανένας δεν θέλει να του θίξουν τα κεφάλαιά του. Αυτή τη στιγμή ο Πούτιν έχει κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού που θα μπορούσαν θαυμάσια να κατασχεθούν. Το ίδιο ισχύει και για τη ρωσική ελίτ», εξήγησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος