Δ. Καραγιάννης στο Πρώτο: «Κακό πράγμα ο πόλεμος» μου είπε στο ιατρείο μου ένα αγοράκι 3,5 ετών, με ύφος σοφού γέρου (audio)

«Ένα αγοράκι 3,5 ετών, όταν μιλούσα κάποια στιγμή με τους γονείς του στο ιατρείο μου, κάποια στιγμή παίρνει ένα πολύ σοβαρό ύφος και μου λέει: “ξέρετε κακό πράγμα ο πόλεμος”. Ήταν σαν τους γέρους σοφούς που αποφαίνονται. Έπιανε το κλίμα και το συναίσθημα των δικών του γονιών, γιατί δεν είχε προσωπική εμπειρία. Τα παιδιά πιάνουν ξεκάθαρα το συναισθηματικό κλίμα».

Αυτό τόνισε ο Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Καραγιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Η σωστή ώρα» με τον Μάκη Προβατά και τη Νατάσα Μπαστέα. «Όταν δουλεύουμε με παιδιά, ασχολούμαστε πραγματικά με τους γονείς γιατί εκείνοι μπορούν να ανατρέψουν τις καταστάσεις και να ανατρέψουν τα δύσκολα», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το πώς μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποι αυτή την περίοδο που έχουν έρθει όλα «κόντρα», αντέτεινε ότι «το ερώτημα υπονοεί ότι υπήρξε κάποτε μια εποχή που δεν ήταν όλα “κόντρα”». «Αυτό μπορεί να υπήρξε μόνο στην παιδική ηλικία του οποιουδήποτε από εμάς,  που ακόμα και αν ήταν όλα κόντρα, δεν οριζόμασταν από αυτά. Γιατί και τα παιδιά στην Ουκρανία όταν τα αφήσουν λίγο, και μέσα στα καταφύγια παίζουν, έβρισκαν τον τρόπο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να υπάρξουν τα παιδιά», διευκρίνισε.

«Αν περιμένουμε να είναι τα πράγματα καλά για να είμαστε και εμείς καλά, τότε αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο άλλοθι για να μην είμαστε καλά. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος. Ξέρετε πόλεμοι υπάρχουν και μέσα στα σπίτια και στα διαζύγια και στις συγκρούσεις. Υπάρχουν θάνατοι και αρρώστιες όχι μόνο με τον κορονοϊό ή τον πόλεμο. Άνθρωποι πεθαίνουν πάντα και σε καιρό ειρήνης. Δεν το ισοπεδώνω, δεν λέω ότι είναι το ίδιο, αλλά για το ζευγάρι που βρίσκεται σε πολύ νεαρή ηλικία με ένα παιδί με αυτισμό, τότε για αυτούς γίνεται κάτι πολύ συγκλονιστικό», υπογράμμισε.

«Όταν βρίσκεται μια νέα γυναίκα με καρκίνο στο στήθος από το πουθενά, η ίδια είναι μπροστά σε μια καταστροφή. Τέτοιοι άνθρωποι που έχουν βρεθεί μέσα σε δυσκολίες και δυστυχίες να μην ορίζουν τον εαυτό τους ως “καημένο”, αλλά να αποφασίζουν ότι τον όσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους, ή αυτό που είναι στο χέρι τους, να το ζήσουν. Δεν είναι απλώς ότι έχουμε να ζούμε αυτό που λέγεται ότι η ζωή είναι κάποιες στιγμές, αλλά η ζωή είναι η κάθε στιγμή που αποφασίζω να ζήσω και να μη χάσω καμία. Είτε μέσα στις δυσκολίες, είτε στα καλά», ανέφερε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δυστύχησαν μέσα στην πανδημία και άλλοι δεν το έβαλαν κάτω. Δεν ισοπεδώνουμε, δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν πολύ πιεστικές συνθήκες. Δεν μπορεί να βλέπει κανείς στον πόλεμο, την καταστροφή, όπου βομβαρδίζονται όχι μόνο σπίτια αλλά και ψυχές και να μην διαλύεται. Ταυτόχρονα έχουμε να υπερασπιστούμε τη ζωή μέσα σε όλα αυτά», επισήμανε.

Αναφορικά με το τι πρέπει να λέει μια οικογένεια σε ένα παιδί για τον πόλεμο, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι πρέπει να του λέει την αλήθεια και όχι ψέματα, αλλά «τόση αλήθεια που να είναι επεξεργασμένη και να μπορεί να υπερασπίζεται τη ζωή. Δεν μπορεί να κρύβει το κακό, αλλά μπορεί να υπερασπίζεται την ομορφιά που υπάρχει μέσα στη ζωή. Το παιδί αυτό μέσα στο σπίτι του ζει την ευτυχία, τη χαρά, την ειρήνη, ή καταναγκασμούς, πίκρες, κούραση, γκρίνιες που δηλητηριάζουν τη ζωή τους», συμπλήρωσε.

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουν και οι δάσκαλοι. «Θα μιλήσει ο εμπνευσμένος δάσκαλος – υπάρχουν πάρα πολλοί εμπνευσμένοι – ή θα μιλήσει ο “καμένος” δάσκαλος που νοιώθει ότι το σχολείο και τα παιδιά του κλέβουν τη ζωή; Να μιλήσουν για έμπνευση ζωής και όχι να λένε ότι μόνο κακό γίνεται και πάει χάλασε ο κόσμος. Αν ξέρουμε Ιστορία, θα δούμε ότι η ανθρωπότητα συνολικά πάει προς το καλό», πρόσθεσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Καραγιάννης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος