Δ. Μαύρος (MRB) στο Πρώτο: Το “μη χείρον βέλτιστον” οδηγός μας για τις εκλογές (audio)

Την πεποίθηση ότι η λογική του «μη χείρον βέλτιστον» θα είναι ο οδηγός για τους Έλληνες ψηφοφόρους στις εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται ούτε τη ΝΔ, αλλά ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της κατάστασης με την ακρίβεια.

«Το μη χείρον θα είναι ο οδηγός μας για τις εκλογές, γιατί δεν διαφαίνεται πουθενά γύρω-γύρω , κάτι ή κάποιος όπως έγινε το 2015, όπου ο κ. Τσίπρας φαινόταν καθαρός, επαναστατικός, άφθαρτος, νέος, και με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης και για αυτό ο κόσμος τον έκανε κυβέρνηση. Αλλά αυτή τη στιγμή όλοι είναι φθαρμένοι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τέτοια προσέγγιση θα ήταν ο κ. Ανδρουλάκης. Όμως αυτή τη στιγμή έχει στην πλάτη του ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει ξανά, δεν είναι τελείως άφθαρτος», τόνισε. «Επιπλέον ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να σκληρύνει λίγο τη στάση του, δεν μπορεί να τοποθετείται ένας ηγέτης με ήξεις-αφίξεις συνεχώς. Δυστυχώς που παρόλο που η κεντρική συμβουλή προς τον κ. Ανδρουλάκη είναι “καλύψου όσο μπορείς για να αντέξει αυτό το 13% – 15% που παίρνεις αυτή τη στιγμή στις αναγωγές στις προθέσεις ψήφου και στις δημοσκοπήσεις, και προσπάθησε να μην πολυφαίνεσαι και λέγε στρογγυλά πράγματα ώστε να μην φθαρείς γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και τίποτα να πεις, διότι αν πεις το μεν, “α, είσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ”, αν πεις το δε “α, είσαι με τη ΝΔ”. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να σε πάει μακριά. Για αυτό και βλέπετε ότι το ΚΙΝΑΛ συχνά ζητάει εκλογές. Διότι βιάζεται να κρατήσει τα ποσοστά του χωρίς να αναγκαστεί να πάρει θέση», εξήγησε.

«Από την εποχή των μνημονίων αποδείχθηκε ότι η παράταξη της ΝΔ, της κεντροδεξιάς είναι μεγαλύτερης πολιτικής αντοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Φθαρμένο προϊόν είναι η ΝΔ, αλλά δεν είναι “νεκρό”», δήλωσε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι ολιγώρησε και άφησε χώρο να δημιουργηθεί ξανά το 15% του ΚΙΝΑΛ. «Κανονικά θα έπρεπε να έχει κινηθεί με ταχύτητες φωτός προς το κέντρο, διότι εκεί νοσεί το πολιτικό σύστημα της χώρας και θα έπρεπε να έχει γίνει ένα κεντροαριστερό κόμμα, αλλά με αρκετό “κέντρο” μέσα στον όρο. Αλλά επειδή υπάρχουν αγκυλώσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικούς που δεν αντέχουν ψυχολογικά και ιδεολογικά να ακούσουν τη λέξη

“κέντρο”, διότι το θεωρούν δεξιά αυτό τον χώρο, στην προσπάθεια του ο Τσίπρας να διατηρήσει ισορροπίες “κόλλησε” και δεν πήγε προς το κέντρο και αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτή η “σούπα” ανάμεσα στους δυο χώρους που δεν ξέρουμε που θα κάτσει», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν θα προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές, ο κ. Μαύρος είπε ότι την πρώτη Κυριακή οι ψηφοφόροι θα λειτουργήσουν όπως στις ευρωεκλογές, με μια ψήφο διαμαρτυρίας. «”Θα τα χώσω να πάρουν το μήνυμα”, και λογικά θα πριμοδοτήσουν μικρότερα κόμματα. Αν ξυπνήσεις όμως ένα πρωί και δεις τον κ. Βελόπουλο στο 12%, αυτό θα σημαίνει άλλα πράγματα, πώς θα το ανατρέψεις αυτό; “Είπαμε και μια βλακεία και μετά θα γυρίσουμε στα τετριμμένα;”», διερωτήθηκε;

Για το ενδεχόμενο να προκύψει παρατεταμένη ακυβερνησία, αντέτεινε πως «ο Έλληνας είναι φοβικός, όχι γιατί είναι δειλός, αλλά γιατί θέλει να διατηρήσει την ευημερία του, είναι δυτικού τύπου και έχει ζήσει πολλά χρόνια με δυτικό lifestyle και δυτική ποιότητα ζωής, δεν μπορεί να ταλαιπωρηθεί ξανά». «Θα λειτουργήσει με έναν τρόπο που θα του δίνει την αίσθηση “παιδιά δεν αφήνουμε τις βλακείες τώρα και να κοιτάξουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η αγορά, να βγάλουμε λεφτά, να πάμε διακοπές, να σπουδάσουμε τα παιδιά μας και να βάλουμε το ένα λιθαράκι πάνω στο άλλο;”», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ακρίβεια

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, «η πανδημία ήταν μοιραίο ότι κάποια στιγμή θα πάει στην άκρη, γιατί θα άρχιζε να περνάει. Ήταν μοιραίο ότι θα γύριζε κάποια στιγμή η γενική ρητορική του κόσμου στην οικονομική ανάπτυξη. Πώς θα βγούμε πίσω στην πραγματική ζωή και στην καθημερινότητα, κάτι που συνδέεται με την οικονομία. Δυστυχώς συνέπεσε με μια βάρβαρη κατάσταση που μας ήρθε από έξω. Δηλαδή οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων είχε αρχίσει και πριν τον πόλεμο, για λόγους που ο κόσμος δεν μπόρεσε να πολυκαταλάβει. Μεγάλη ζήτηση, χαμηλή προσφορά ανέβασε τις τιμές και πάνω σε όλο αυτό, ήρθε και ο πόλεμος που τα εκτόξευσε όλα στον αέρα από την ενεργειακή πλευρά. Άρα η οικονομία υποβόσκει από κάτω και ξέρουμε πολύ καλά ότι στις προεκλογικές περιόδους ή και στις κανονικές συνθήκες ζωής πάντα η οικονομία είναι το διακύβευμα», διευκρίνισε.

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, «το θέμα για την κυβέρνηση είναι να μην της ξεφύγει η ακρίβεια στην αισχροκέρδεια. Διότι η ακρίβεια μπορεί να σου έρχεται από έξω, αλλά η αισχροκέρδεια είναι κάτι που οφείλει να το ελέγξει η κυβέρνηση. Η αισχροκέρδεια δεν ακούγεται πολύ ως λέξη, αλλά μπαίνει από την “πίσω” πόρτα, μέσα από την καινούργια έννοια που έχει μπει στη ζωή μας και είναι η ενεργειακή ρήτρα. Δηλαδή όλες αυτές οι εταιρείες, οι πάροχοι και η ΔΕΗ, έχουν μια παράγραφο στα συμβόλαια που λέει ότι αν ακριβύνει το καύσιμο, μοιραία και εμείς θα ανεβάσουμε τις τιμές. Αυτό ο κόσμος το υποτίμησε γιατί θύμισε αρκετά τα επιτόκια που κάποτε παίρναμε για τα στεγαστικά δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πέρα από την αισχροκέρδεια, υπάρχει και το τι κάνει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τον κόσμο. Παλαιότερα δεν υπήρχε στην κουβέντα, αλλά τώρα έχει έρθει ως τσουνάμι. Όλοι περιμένουν τι θα πει ο πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες μέρες αναφορικά με τη βοήθεια προς τα νοικοκυριά σε σχέση με την ακρίβεια. Άρα αυτό, εάν βοηθήσει η κυβέρνηση θα την βοηθήσει και εκείνη να αξιολογηθεί, αλλά πόσες φορές έχετε δει κυβερνήσεις να μπαίνουν στη διαδικασία των παροχών και να αξιολογούνται τέλεια;», αναρωτήθηκε

Πρόσθεσε δε ότι σε πρόσφατη έρευνα της MRB, «όταν ρωτήσαμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, το 19% απάντησε “σίγουρα” και “μάλλον αποτελεσματικά”. Ρωτήσαμε, εάν – λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας – μπορούσαν να δοθούν περισσότερα πράγματα. Το 32% απάντησε ότι περισσότερα ή όσα επέτρεπε η ελληνική οικονομία, ποσοστό που συμπίπτει με την αναγωγή περίπου με το ποσοστό της ΝΔ σε πιθανές εκλογές και υπάρχει ένα 60% που εκτιμά ότι ήταν λιγότερα. Το θέμα είναι το πώς θα μπορέσει να πείσει η κυβέρνηση για το αν αυτά που παρέχει είναι όσα μπορεί η ελληνική οικονομία. Θα περίμεναν οι πολίτες αυτή τη στιγμή να δοθούν περισσότερα από όσο αντέχει η οικονομία, να κόψουν από αλλού. “Δεν με νοιάζει”, λέει ο πολίτης, “κόψτε τον λαιμό σας και δώστε μου να μην πονάω εγώ”», πρόσθεσε ο κ. Μαύρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος