Σε ένα βιολογικό ελαιοπερίβολο της Λέσβου οι καλλιεργητές ετοιμάζονται να συλλέξουν τον πολύτιμο καρπό του νησιού, την ελιά. Το προϊόν θα πάει στο ελαιοτριβείο και θα δώσει τρία ξεχωριστά λάδια, το συμβατικό, το βιολογικό και το αγουρέλαιο.
Οι ντόπιες ποικιλίες Αδραμυτινή και Κολοβή, έχουν μεγάλη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού, όπου και εξάγονται σχεδόν όλες οι παραγόμενες ποσότητες, περίπου το 80%. Πρόκειται για λάδια που κέρδισαν διεθνή αναγνώριση και έχουν βραβευτεί κατ’ επανάληψη, σημειώνει ο Μιχάλης Τζωρτζής ιδιοκτήτης μιας εκτάσεως περίπου 300 στρεμμάτων με 6.000 ρίζες ελιών, που καλλιεργεί η οικογένεια του επί τέσσερις γενιές. Όπως εξηγεί «οι επίσημοι οργανισμοί ελέγχου και τυποποίησης διενεργούν ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής, διατήρησης και εμφιάλωσης, προκειμένου να βεβαιώσουν και να χορηγήσουν το πιστοποιητικό βιολογικής προέλευσης στους ελαιοπαραγωγούς». Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι ένα λάδι με χαμηλή οξύτητα και μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και ακαρπία σε κάποιες περιοχές, ο κ. Τζωρτζής τονίζει ότι η φροντίδα μιας καλλιέργειας χωρίς φάρμακα και με σωστά ποτίσματα, το προστατεύει από τις περιβαλλοντικές αντιξοότητες.
Σημειώνεται ότι ο “χρυσός” της ελληνικής γης το “εθνικό μας προϊόν”, είναι πολλά περισσότερα από είδος διατροφής. Είναι η οδός για την μακροζωία, και κυρίως την εσωτερική θεραπεία του οργανισμού, σε προβλήματα οστών, ρευματικών και στομαχικών παθήσεων, καθώς και πρόληψης της μάστιγας της εποχής, των διαφόρων μορφών άνοιας και του Αλτσχάϊμερ. Πέντε κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως θα αλλάξει την ζωή όσων το επιλέξουν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος