Πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 70% είναι πλέον οι Ισπανοί. Ο λόγος είναι ο φόβος. Προσήλθαν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να μην ζήσουν μια επανάληψη του περασμένου χρόνου, όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις 80.000.
Η Ισπανία βίωσε με τραγικό τρόπο το πρώτο κύμα της πανδημίας, καταγράφοντας περίπου 1.000 νεκρούς την ημέρα, υπενθυμίζει ο Μανώλης Κογεβίνας, καθηγητής επιδημιολογίας στην Βαρκελώνη. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έλαβε περιοριστικά μέτρα άμεσα, η Ισπανία ολιγώρησε και υπέστη τις συνέπειες. Οι Ισπανοί τρομοκρατήθηκαν. Αυτός ήταν ο λόγος που στην συνέχεια δεν υπήρξαν φαινόμενα αντίδρασης στην εμβολιαστική εκστρατεία και για αυτόν τον λόγο δεν υπήρξαν κυβερνητικές ρυθμίσεις περί υποχρεωτικότητος του εμβολιασμού. Η καλή λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας, με την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων και εφαρμογή της καραντίνας, συνέβαλε στον περιορισμό των θανατηφόρων περιπτώσεων το 2021. «Δεν είναι αποδεκτό να έχεις ένα σημαντικό τμήμα του συστήματος υγείας που να μην έχει εμβολιαστεί», τονίζει ο κ. Κογεβίνας. Εκείνο που ανησυχεί στην Ελλάδα είναι ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κογεβίνα, ο περιορισμός της πανδημίας θα αποδειχθεί μια χρονοβόρα υπόθεση. Αφ’ ενός γιατί δεν έχουν όλες οι δυτικές χώρες ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, αφ’ ετέρου γιατί στις χώρες χαμηλού εισοδήματος στην Αφρική και την Λατινική Αμερική το ποσοστό εμβολιασμένων είναι μόλις 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ενεργή την πανδημία εκτός Ευρώπης και η κινητικότητα θα επαναφέρει τον ιό, πιθανότατα με νέες μεταλλάξεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος