Ένα ιδιαίτερο άρωμα από τη γη του Αριστοτέλη στη Χαλκιδική

Array

Ένα άρωμα από την πατρογονική γη του Αριστοτέλη φιλοδοξεί να κατακτήσει τη μακρινή Ινδία και να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Τα βότανα των Αρχαίων Σταγείρων ήταν γνωστά από την εποχή του μεγάλου φιλοσόφου και μάλιστα ορισμένα από αυτά όπως ο ασπάλαθος είχαν μελετηθεί από τον Αριστοτέλη και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ελαίου για την περιποίηση του σώματος.

Αυτοδιοικητικοί και οικονομικοί φορείς της Χαλκιδικής αποφάσισαν να αξιοποιήσουν πολλά από τα φυτά και τα βότανα που ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και φύονται ακόμη και σήμερα εκεί κλείνοντας την ιστορία της περιοχής σε ένα αρωματικό μπουκαλάκι.

Η δημιουργία του αρώματος εντάσσεται στο πρότζεκτ με τίτλο «Βότανα του Αριστοτέλη και φυτά του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που έχει στόχο την εξωστρέφεια της περιοχής. Μάλιστα η αγορά στην οποία έχει στοχεύσει το τοπικό Επιμελητήριο είναι αυτή της Ινδίας χώρα η οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα αρώματα αλλά παράλληλα γνωρίζει καλά και τον Μακεδόνα στρατηλάτη, δάσκαλος του οποίου υπήρξε ο σπουδαίος φιλόσοφος.

Για τις ιδιαίτερες νότες και τη μοναδικότητα του αρώματος που θα αξιοποιήσει την βιοποικιλότητα της περιοχής για να την κάνει γνωστή εκτός Ελλάδας συζητήσαμε με τη δημιουργό του- αρωματοποιό Ζωή Στράντζαλη η οποία είπε ότι θα εργαστεί με μεγάλη χαρά για την παρασκευή του. «Θα προκύψει ένα άρωμα που θα ευωδιάζει και θα συγκινεί την ψυχή μας και θα είναι εφάμιλλο με έναν άνθρωπο που έκανε παγκοσμίως γνωστό το ελληνικό πνεύμα παγκοσμίως», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην όλη προσπάθεια αρωγός είναι και το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ το οποίο μελετά τα βότανα του δήμου Αριστοτέλη τα τελευταία 25 χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος