Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Νίκαιας – Αποδοκιμασίες κατά Βαλς

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Γαλλία μετά το μακελειό στη Νίκαια, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το προφίλ του δράστη. Το μεσημέρι της Δευτέρας, χιλιάδες άνθρωποι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης. Ηχηρή ήταν η αποδοκιμασία που επιφύλαξαν πολλοί στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ζητώντας με κραυγές την παραίτησή του.

«Παραιτήσου!»

Στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, θέατρο της σφαγής της 14ης Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται παιδιά και έφηβοι.

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Νίκαιας – Αποδοκιμασίες κατά Βαλς
Παρίσι

Τη σιωπή και τη συγκίνηση διαδέχθηκαν κραυγές οργής που ακούγονται για πρώτη φορά αφότου η Γαλλία τέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που έφθασε στη Νίκαια για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, αποδοκιμάστηκε κατά την άφιξη και την αναχώρησή του, με ορισμένους από τους συγκεντρωμένους να ζητούν την παραίτησή του.

«Αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 18 μήνες δεν έγιναν», δήλωσε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κάνοντας λόγο για «μια υποχρέωση να ληφθούν μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Γάλλων».

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο (FN) τροφοδότησε από την πλευρά του την αντιμεταναστευτική ρητορική, με τον γενικό γραμματέα του FN να λέει σήμερα πως «όλοι οι τρομοκράτες» που έχουν χτυπήσει στη Γαλλία εδώ και ενάμιση χρόνο προέρχονταν από τις τάξεις της «μετανάστευσης».

Απαντώντας έμμεσα στις επιθέσεις, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέλεξε από την πλευρά του να τηρήσει τη σιγή ενός λεπτού στο υπουργείο Εσωτερικών στο Παρίσι πλαισιωμένος από τις δυνάμεις ασφαλείας, έκανε λόγο για μια «υποχρέωση για αξιοπρέπεια και αλήθεια στον δημόσιο λόγο» στη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας στο Ελιζέ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αρνήθηκε ότι υπάρχει «πολεμική», ωστόσο οι αρχές βρίσκονται σε θέση άμυνας εδώ και ημέρες επιμένοντας ότι δεν έχουν επιδείξει χαλαρότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, «100.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια» στη Γαλλία.

«Θα συνεχίσουμε την αδυσώπητη μάχη κατά του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, λέγοντας πως η Γαλλία, μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ, συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές της στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Βαλς και ο Καζνέβ δήλωσαν επίσης, σε κοινή ανακοίνωσή τους, πως η «αποφασιστική» δράση της κυβέρνησης «παράγει αποτελέσματα», λέγοντας πως «16 επιθέσεις αποτράπηκαν στο έδαφός μας από το 2013».

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέραν των τριών μηνών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η γαλλική κυβέρνηση, και να την επιβάλει έως τις αρχές του 2017, ανέφεραν απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο κοινοβουλευτικες και κυβερνητικές πηγές.

«Προσχεδιασμένη η επίθεση»

O άνδρας που σκότωσε 84 ανθρώπους στη Νίκαια την 14η Ιουλίου είχε προσχεδιάσει την επίθεση, ενώ είχε πρόσφατα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εισαγγελέας του Παρισιού.

«Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία της έρευνας που να καταδεικνύουν σε αυτό το στάδιο ότι ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ούτε να επιβεβαιώνουν ενδεχόμενες διασυνδέσεις με πρόσωπα από την οργάνωση, (ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ) είχε επιδείξει προσφάτως κάποιο ενδιαφέρον για τα ριζοσπαστικά τζιχαντιστικά κινήματα» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

Ο Γάλλος εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο Μπουχλέλ, δύο εβδομάδες προτού διαπράξει την επίθεση της 14ης Ιουλίου, είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα καταθέτοντας αίτημα για ένα τραπεζικό δάνειο, το οποίο όμως απέρριψε η τράπεζα, και προχώρησε σε ανάληψη μετρητών και την πώληση του αυτοκινήτου του.

Ο δράστης κατέβαλε το ποσό των 1.600 ευρώ την 14η Ιουλίου για να ενοικιάσει το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Το προηγούμενο διάστημα κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας είχαν καταγράψει τον Μπουχλέλ να προβάρει την πορεία που τελικά ακολούθησε την 14η Ιουλίου, σύμφωνα με τον Μολέν.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού σημείωσε ότι ο 31χρονος είχε πει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του ότι μεγάλωνε τη γενειάδα του για θρησκευτικούς λόγους και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να έχει το δικό του κράτος.

Επίσης, στο τηλέφωνό του και τον υπολογιστή του βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σήμερα, έξι πρόσωπα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση. Ανάμεσά τους ένας 38χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή, και φέρεται να προμήθευσε στον δράστη το πιστόλι με το οποίο πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών προτού τον σκοτώσουν.

Τρία από τα έξι πρόσωπα που ανακρίνονται μεταφέρθηκαν στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών κοντά στο Παρίσι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον ένα πρόσωπο έκανε λόγο κατά την κράτησή του για «πρόσφατη» μεταστροφή στο «ριζοσπαστικό ισλάμ» του Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, ενός βίαιου άνδρα ο οποίος, μέχρι πρότινος, δεν έδειχνε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/OLIVIER ANRIGO, EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Σχετικές ειδήσεις: Φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού στη Νίκαια-Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι στη Γαλλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος