«Έξαλλο» το Λονδίνο με τις διαρροές πληροφοριών από αμερικανικά ΜΜΕ

Στη σύλληψη δύο επιπλέον υπόπτων, στο πλαίσιο της έρευνας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας, προχώρησε η μητροπολιτική αστυνομία του Μάντσεστερ ενώ ελεύθερη αφέθηκε η γυναίκα που είχε συλληφθεί στην περιοχή του Μπλάκλεϊ.

Ο συνολικός αριθμός των υπόπτων που κρατούνται είναι οκτώ, σύμφωνα με ανάρτηση των αστυνομικών αρχών στο Twitter.

Μία από τις συλλήψεις έγινε σήμερα στη διάρκεια έρευνας σε μια διεύθυνση στο Γουίτινγκτον, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, ενώ μια δεύτερη στο κέντρο της πόλης.

Έξι άνδρες είχαν ήδη συλληφθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο πλαίσιο της έρευνας.

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία παραμένει «κρίσιμο», το ανώτατο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος επίθεσης.

Χίλιοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε ευαίσθητα σημεία μεγάλων πόλεων προκειμένου να υποστηρίξουν την αστυνομία.

Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την εξάπλωση πιθανού δικτύου τρομοκρατών, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας επικεντρώνουν την έρευνά τους, στο ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας, αλλά και στους πραγματικούς σκοπούς της πρόσφατης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Λιβύη.

Σύμφωνα με το Sky News, επικαλούμενο πηγές των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο Σαλμάν Αμπέντι, βρισκόταν στο Ντίσελντορφ στην Γερμανία τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση.

Ο πατέρας του, Ραμαντάν, που στήριζε την Αλ-Κάιντα στο παρελθόν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Χάσεμ Αμπέντι, που συνελήφθη την Τρίτη, «δήλωσε ότι ανήκει στο ΙΚ μαζί με τον αδελφό του Σάλμαν και παραδέχθηκε ότι ήταν στη Βρετανία την περίοδο που προετοίμαζε την επίθεση», ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας της Λιβύης.

Ο Χάσεμ Αμπέντι, γεννημένος το 1977, «παρακολουθούνταν εδώ και ενάμιση μήνα» στη Λιβύη και «ομάδες ερευνητών έδωσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προετοίμαζε μια τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη», πρόσθεσε η ίδια υπηρεσία.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.

Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

“Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του,” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Κάμερες ασφάλειας κατέγραψαν τον Αμπεντί στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το Sky News.

Τρεις ημέρες πριν την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

Οι φωτογραφίες από την έρευνα που εξέδωσε χθες η εφημερίδα New York Times δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού που η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από ένα σακίδιο μάρκας Karrimor που έφερε ο Αμπέντι.

Πάντως, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα εγείρει στον Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα της διαρροής κρίσιμων στοιχείων της έρευνας για την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ όταν θα συναντηθούν σήμερα κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση είναι «έξαλλη» με τις διαρροές ενώ όπως μεταδίδει το BBC, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή, το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε την κοινοποίηση στοιχείων της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσετσερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από το εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος είναι σαφώς οδυνηρές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το κοινό. Διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους Αμερικανούς ομολόγους μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ένταση της άποψής μας για το ζήτημα αυτό. Είναι απαράδεκτο».

Η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε επίσης την διαρροή στοιχείων της έρευνας. Αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε: «Εκτιμούμε την αξία των σημαντικών σχέσεων που έχουμε με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας των εταίρων μας ανά τον κόσμο…Όταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται, υπονομεύει αυτές τις σχέσεις και υπονομεύει τις έρευνές μας και την εμπιστοσύνης των θυμάτων, των μαρτύρων και των οικογενειών τους. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αφορά την αποκάλυψη χωρίς άδεια εν δυνάμει αποδεικτικών στοιχείων εν μέσω μίας σημαντικής αντιτρομοκρατικής έρευνας».

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε 22 ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι ήταν προσεκτικά κατασκευασμένος, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάσθηκε και από ποιον.

Ο Αμπέντι μετέφερε τον μηχανισμό «καλά συσκευασμένο » σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στοιχεία, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και τρυπήσουν τοίχους. Ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που ο κορμός του βομβιστή ξεριζώθηκε από το υπόλοιπο σώμα του και εκσφενδονίσθηκε στην άλλη άκρη του φουαγιέ, ενώ τα περισσότερα θύματα σχημάτιζαν κύκλο γύρω από τον Αμπέντι.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι επέστρεψε στη Βρετανία πριν το τέλος της συνόδου κορυφής των G7 στη Σικελία, μετά την αναβάθμιση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής σε “κρίσιμο”. Η πρωθυπουργός θα προεδρεύσει συνεδρίασης της επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων στις 11.30 ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου. Στη συνέχεια, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι αρχές της Βρετανίας ακύρωσαν μέχρι νεωτέρας την τελετή αλλαγής φρουράς στο Παλάτι Μπάκινγχαμ λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της αστυνομίας μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση.

Το δημοφιλές για τους τουρίστες θέαμα είχε προγραμματιστεί να τελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα τον Μάιο, αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις για προσωπικό της αστυνομίας σε όλη τη χώρα ανάγκασαν σε προσωρινή αναστολή της.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ είπε ότι μέχρι και 3.800 στρατιώτες θα κληθούν να βοηθήσουν στη φύλαξη σε δρόμους της Βρετανίας, ώστε να επιτρέψουν στην αστυνομία να εστιαστεί σε περιπολίες και έρευνες.

Σχετική είδηση: Μάντσεστερ: Έξι οι συλλήψεις για την επίθεση -«Ομολόγησε ο αδερφός του δράστη»
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, The Guardian, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος