Γ. Χαρίτος στο Πρώτο: Η Ρωσία κατατάσσει πλέον και το Ισραήλ στις χώρες που ανήκουν στο «αντίπαλο στρατόπεδο» (audio)

«Οι δηλώσεις Λαβρόφ καταδεικνύουν ότι η Ρωσία κατατάσσει πλέον και το Ισραήλ στις χώρες που ανήκουν στο “αντίπαλο στρατόπεδο”, και αυτός ήταν προφανώς ο βαθύτερος λόγος που αυτές οι απόψεις αφέθηκαν να εκφραστούν από ρωσικής πλευράς», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μπεν – Γκουριόν και Αναλυτή του ΡΙΚ σε θέματα Μέσης Ανατολής, αναφορικά με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίο ισχυρίσθηκε ότι, το γεγονός ότι ο Ζελένσκι είναι Εβραίος δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει τον Ναζισμό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα και ότι «οι μεγαλύτεροι αντισημίτες υπήρξαν Εβραίοι οι ίδιοι».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ με αποτέλεσμα να κληθεί ο Ρώσος πρέσβης στο ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών για διευκρινήσεις. Το διπλωματικό επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας καταδεικνύει ότι έχει περάσει, ίσως ανεπιστρεπτί, η περίοδος κατά την οποία το Ισραήλ προσπαθούσε να κρατήσει ουδέτερη στάση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, είναι σαφές ότι η Μόσχα έλαβε υπ’όψιν της δύο πρόσφατα γεγονότα. «Πριν δύο εβδομάδες ο ισραηλινός υπουργός άμυνας, Μπένι Γκαντς, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ θα αγοράσει για λογαριασμό της Ουκρανίας κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα που θα διανεμηθούν στον άμαχο πληθυσμό στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ συμμετείχε με εκπρόσωπο του υπουργείου άμυνας σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού άμυνας στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, με τη συμμετοχή συνολικά 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Η συνδιάσκεψη είχε μοναδικό αντικείμενο με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός. Τέλος, πριν από δύο εβδομάδες ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Χέρτσογκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε ότι “δεν αναμένονται περαιτέρω διαμεσολαβητικές κινήσεις του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ για το Ουκρανικό”, παραδεχόμενος ότι οι προσπάθειες που προηγήθηκαν δεν επέφερα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

«Το ζήτημα που αναμένεται να διαπιστωθεί στο άμεσο μέλλον είναι κατά πόσον η διαφαινόμενη ψυχρότητα μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ θα επηρεάσει την επιχειρησιακή δυνατότητα που θα έχει στο εξής το Ισραήλ στην επικράτεια της Συρίας», διευκρίνισε ο καθηγητής. «Ως γνωστόν, το Ισραήλ συνεχίζει να βάλει κατά στόχων του Ιράν και του συριακού καθεστώτος κατόπιν πρότερης ενημέρωσης των ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα – μία συνεννόηση που είχε καλλιεργηθεί επί θητείας Νετανιάχου και συνεχίζει να ισχύει και επί της παρούσας πρωθυπουργίας Μπένετ, κατόπιν επανειλημμένων κατ’ ιδίαν επαφών του με τον πρόεδρο Πούτιν. Η εκτίμηση του κ. Χαρίτου είναι ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Λαβρόφ στοχεύουν να προειδοποιήσουν το Ισραήλ να κρατήσει αποστάσεις από το φιλο-ουκρανικό στρατόπεδο και όχι να θέσουν τέλος στην ρωσική ανοχή που επιδεικνύεται ως προς την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Αναμένεται ωστόσο να διαπιστωθεί ποιες ακριβώς είναι οι “ρωσικές κόκκινες γραμμές”, που θα ήταν ικανές να πλήξουν καίρια τις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ», εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Γιάχιε Σινουάρ, ο οποίος κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα κατά του Ισραήλ, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χαρίτος στο σημείο ότι η Χαμάς προλέγει πως πρόκειται να προκαλέσει την έλευση νηοπομπών για την μεταφορά αγαθών προς το λιμάνι της Γάζας, χωρίς όμως να προσδιορίζει πότε. Κατά την εκτίμηση του κ. Χαρίτου, αυτή η δήλωση καταδεικνύει ότι η Χαμάς θέλει να αποστείλει μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία, η οποία είχε στηρίξει έντονα την νηοπομπή του Mavi Marmara τον Μάιο του 2010. Συγκεκριμένα, η Χαμάς αισθάνεται πλέον την απόσταση που τηρεί η Τουρκία μετά την αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ισραήλ, αλλά και μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, βάσει της οποίας Τούρκοι εκπαιδευτές θα αναλάβουν την επιχειρησιακή αναβάθμιση των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, που ελέγχεται από την αντίπαλη οργάνωση Φατάχ. Ο κ. Χαρίτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά, αυτήν την περίοδο η Χαμάς αναζητά ‘πάτρονα’, θέτοντας πλέον βασικά ερωτήματα ουσίας στον πρόεδρο Ερντογάν και στο περιβάλλον του.

Τέλος, σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο της επικείμενης συνδιάσκεψης «3+1» των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, φαίνεται σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο. Άγνωστος ωστόσο παραμένει ακόμα ο τόπος και ο χρόνος της συνδιάσκεψης. Ο κ. Χαρίτος, αφού ανέπτυξε τα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν κυρίως από το Στέητ Ντηπάρτμεντ, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα της επιλογής του τόπου θα μπορούσε να λυθεί με την πραγματοποίηση της διάσκεψης μέσω διαδικτύου, και πιθανότατα περί τα τέλη του μήνα. Δεν απέκλεισε όμως και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τον πόλεμο κατά του ISIS, που θα πραγματοποιηθεί στο Ραμπάτ του Μαρόκου στις 10-11 Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος