Γ. Φίλης στο Πρώτο: Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος το «καλύτερο» σενάριο (audio)

«Η καλύτερη των περιπτώσεων που περιμένω είναι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Το υπογραμμίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση γιατί διαφορετικά θα έχουμε έναν θερμό πόλεμο. Και εκτός Ουκρανίας». Αυτή είναι η εκτίμηση του Διδάκτωρος Γεωπολιτικής στο Durhan University, καθηγητή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μέσης Ανατολής στο Αμερικανικό Κολλέγιο, Γιώργου Φίλη.

Άρα, αυτό που περιμένουμε είναι η δημιουργία του νέου σιδηρού παραπετάσματος το οποίο θα είναι ανατολικότερα από το προηγούμενο, θα πιάνει δηλαδή την Ρωσία, την Λευκορωσία και όποια σύνορα θα έχει η Ουκρανία, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Φίλης καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Το θέμα, δεν είναι μόνο η Ουκρανία, υποστήριξε ο κ. Φίλης. «Είναι πλανητικό το παίγνιο, η Ουκρανία είναι ο εύκολος στόχος. Το βασικό είναι τι θα κάνει η δυτική Ευρώπη με το αγγλοσαξονικό στρατόπεδο και το πώς θα αντιμετωπίσουν μέσω μιας πολιτικής διπλής ανάσχεσης την Ρωσία και την Κίνα. Εκεί από την στιγμή που οι ΗΠΑ λένε ότι δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά, θα επανεξοπλιστεί η Ευρώπη, θα αλλάξουν οι προτεραιότητες, θα καταδειχθεί στους δυτικούς λαούς ότι υπάρχει πραγματικός στρατιωτικός κίνδυνος συμβατικού τύπου αλλά και πυρηνικού όπως πριν 30 χρόνια και θα βαδίσουμε στις επόμενες δεκαετίες έτσι. Αυτό εάν το δράμα της Ουκρανίας τελειώσει γρήγορα.  Εάν όμως δεν τελειώσει γρήγορα, εάν φανεί δηλαδή ότι υπάρχει κομμάτι της Ουκρανίας που αντιστέκεται αποτελεσματικά, εκεί θα διαφοροποιηθεί το σενάριο, ίσως να περιλαμβάνει μια έμμεση υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις, πολύ επικίνδυνη εξέλιξη γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη».

Μεγάλη σημασία, έχει, επεσήμανε ο καθηγητής, το ποια σύνορα θα έχει η Ουκρανία, δηλαδή αν η Ρωσία θα της αφήσει ακτογραμμή στην Μαύρη Θάλασσα, που θα αλλάξει όλο το καθεστώς ΑΟΖ στην περιοχή. «Θα εφάπτεται η ρωσική ζώνη ελέγχου της Ουκρανίας με την περιοχή της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία; Γιατί αν εφάπτεται, ο κ. Πούτιν θα λύσει ταυτόχρονα και το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, δηλαδή θα αποκοπεί κομμάτι της Μολδαβίας. Είναι πολύ σημαντικό εάν θα γίνει περίκλειστο κράτος ή θα έχει έξοδο στην θάλασσα. Αν η κυβέρνηση της Ουκρανίας διαπραγματευτεί τώρα μπορεί να τους αφήσουν την ακτογραμμή, εάν συνεχιστεί η κατάσταση και πέσει το Κίεβο πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί ένα περίκλειστο κράτος που θα απορροφηθεί αργά ή γρήγορα από την Ρωσία» τόνισε ο κ. Φίλης.

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία του προέδρου Πούτιν για «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «το σοφό ρητό ότι στον πόλεμο το πρώτο που πεθαίνει είναι η αλήθεια και μετά οι άνθρωποι συνάδει απολύτως με την κατάσταση». Προφανώς θέλουν να καταδείξουν, εξήγησε, ότι το 2014 έγινε επί της ουσίας πραξικόπημα όπου εκδιώχθηκε ο νόμιμος τότε πρόεδρος και ότι έλαβαν  την εξουσία ακροδεξιά στοιχεία. «Αυτό θέλουν να πουν οι Ρώσοι, παρότι από τότε έχουν γίνει εκλογές, αλλά το χρησιμοποιούν για να καταδείξουν ότι το καθεστώς στην Ουκρανία είναι απονομιμοποιημένο. Σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα υπονοεί ότι την επόμενη μέρα η Ουκρανία δεν θα έχει πρόεδρο τον κ. Ζελένσκι και σίγουρα το πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας θα δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρχει μια φιλορωσική κυβέρνηση. Οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν την έδρα της χώρας, το Κίεβο και από την στιγμή που το καταφέρουν θα έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν ένα καθεστώς απολύτως φιλορωσικό κράτος, δημιουργώντας ένα buffer, μια ουδέτερη ζώνη, ένα κράτος μεταξύ της Ρωσίας, που θα το ελέγχει και της δύσης» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος