Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Όχι στον συμψηφισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με τον πόλεμο στο Ιράκ – Να είναι ομόφωνη η καταδίκη (audio)

«Στην Ελλάδα μερικές φορές, οι θέσεις που παίρνουμε έχουν συναισθηματική απόχρωση και πολλές φορές γίνεται ένας αθέλητος συμψηφισμός με προηγούμενα γεγονότα, τα οποία πρέπει να τα παίρνουμε υπόψιν», τόνισε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, σχολιάζοντας τα στοιχεία δημοσκόπησης του Politico σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, που δείχνουν ότι το 60% στηρίζει την Ουκρανία, αλλά ένας στους τρεις Έλληνες κατανοούν τους λόγους για τη ρωσική εισβολή.

«Για παράδειγμα και ο δεύτερος πόλεμος στο Ιράκ ήταν εκτός ορίων του διεθνούς δικαίου. Το να έχει γίνει κάτι όμως στο παρελθόν πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν στο πολιτικό μας σκηνικό, δεν μπορούμε να γίνουμε “λωτοφάγοι”, αλλά δεν είναι λόγος συμψηφισμού για μεταγενέστερα γεγονότα. Κάθε γεγονός έχει τη δική του αξία και πρέπει να ερμηνεύεται συνολικά και στρατηγικά», υπογράμμισε, λέγοντας πως και στη χώρα μας η μεγάλη πλειοψηφία καταδικάζει χωρίς καμία επιφύλαξη τον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς «η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς την καταδίκη από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

«Προφανώς δεν υπάρχει ελαφρυντικό για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και για καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε, αναφέροντας πως θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για τις απώτερες αιτίες, η οποία «προφανώς δεν αναιρεί την ευθύνη της επιλογής του προέδρου Πούτιν για την επίθεση αυτή. Κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν πρέπει να υπάρχουν “αλλά”. Πρέπει η καταδίκη να ομόθυμη και ομόφωνη», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν «εκλεκτικές συγγένειες» του προέδρου Πούτιν με ακροδεξιά κόμματα, καθώς «οι βασικοί του συνομιλητές της Ευρώπης είναι ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, ο Σαλβίνι στην Ιταλία και η Λεπέν στη Γαλλία».

«Έχουμε κουβεντιάσει για παράδειγμα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει τον πόλεμο και έχουμε μεγάλη ευθύνη ως Ευρώπη για αυτό και γιατί δεν αναπτύξαμε σημαντική διπλωματία το τελευταίο διάστημα και επειδή παλαιότερες δεκαετίες, ειδικά την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, δηλαδή να ενσωματώνει και τη Ρωσία σε αυτή την αρχιτεκτονική ασφάλειας. Από εκεί και πέρα δημιουργήθηκε ένα σπιράλ ανεξέλεγκτων καταστάσεων που έφτασε μέχρι τον πόλεμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρέπει να καταδικάζουμε τον εισβολέα, αναντίρρητες οι ευθύνες της Ρωσίας, υπάρχουν όμως ευθύνες και στις χώρες της Δύσης που “έσπρωχναν” την Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ή τη διάθεση ν την υποστηρίξουν όταν έγινε η επίθεση. Το πρόβλημα για τη διπλωματική λύση είναι ότι η Ρωσία επιμένει στην αναγνώριση της απόσχισης των ανατολικής Δημοκρατιών και της προσάρτησης της Κριμαίας- είναι δύσκολο να υπογραφεί ο ακρωτηριασμός ενός κράτους», εκτίμησε.

Ειδικά για την αντίδραση της Ευρώπης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι κυρώσεις είναι οι σημαντικότερες που έχουν ληφθεί ποτέ, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για την επόμενη ημέρα, για την Ευρώπη, με φόντο και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε η Γερμανία. «Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουμε να έχουμε μια δική μας ξεχωριστή φωνή στη διεθνή σκηνή. Αν θα γίνει η Ευρώπη ένας αυτόνομος παίκτης με τη δική της Άμυνα, στρατηγικά αυτόνομη από το ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «υπάρχει αυτή η προοπτική και πρέπει να την ενισχύσουμε», αλλά «υπάρχει και μια άλλη άποψη σε Πολωνία και  Βαλτικές χώρες, οι οποίες θέλουν μεν να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά τη θεωρούν αποκλειστικά ως συμπλήρωμα και “καθρέφτη” του ΝΑΤΟ. Δεν φαντάζονται αυτές οι χώρες ότι θα μπορούσε κάποτε να απογαλακτιστεί η Ευρώπη από την Αμερική, να φύγουμε από την ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ. Άρα είναι ένα μεγάλο δίλημμα, εάν το μέλλον της ηπείρου θα είναι ατλαντικό ή ευρωπαϊκό», επισήμανε.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, «δεν είναι απαραίτητο να φύγουν από το ΝΑΤΟ τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει μια στρατηγική αυτονομία των επιλογών της Ευρώπης. Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν έχουμε στρατηγική ταύτισης. συμφερόντων με τις ΗΠΑ. Εάν θα έχουμε μια επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου το επόμενο διάστημα και μάλιστα σε χειρότερο εκδοχή, εξαρτάται από το εάν θα μπορέσει η Ευρώπη να παίξει έναν εξισορροπιστικό ρόλο, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Ήδη η Κίνα φαίνεται να υποστηρίζει μεν τη Ρωσία αλλά όχι σαν να ανήκει στο ίδιο συμπαγές μπλοκ. Το αν θα περάσουμε σε έναν διπολισμό τύπου Ψυχρού Πολέμου, δεν έχει ακόμη κριθεί και σε μεγάλο βαθμό και κριθεί από το εάν η Ευρώπη μπορέσει να γίνει μεγάλος παίκτης στη διεθνή σκηνή με τη δική της φωνή», ξεκαθάρισε.

«Αν ασκούμε πολλές φορές κριτική σε επιλογές του κ. Μητσοτάκη που φαίνεται να χαρακτηρίζονται από πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον, είναι γιατί οι επιλογές του είναι κυρίως προς την Ουάσιγκτον και όχι προς το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις για το πόσο πιστός και δεδομένος σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η χώρα. Υπάρχουν και πράξεις, όπως η ανατροπή ενός πάγιου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι δεν υπάρχουν ελληνικές μπότες σε ξένο έδαφος, όταν έστειλε όπλα, Patriot, και Έλληνες αξιωματικούς να πολεμήσουν σε έναν ενδο-αραβικό πόλεμο στη Σαουδική Αραβία όπου δεν είχαμε κανένα όφελος, και διέλυσε την πάγια αντίληψή μας ότι μπορεί να είμαστε μεσολαβητές σε παρόμοιες συγκρούσεις. Και το αποκορύφωμα είναι κάτι που ζητούσαν παγίως οι Αμερικανοί και κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν το έδινε, την επ΄ αόριστον ανανέωση των αμερικανικών βάσεων και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι η Αθήνα πρέπει να ακολουθεί μια πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος