Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δεν θα παίξουν ρόλο – Μεγάλες οι ευθύνες της ΕΕ (audio)

«Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς δεν μπορεί να αφήσει κανείς αναπάντητη την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αυτό που κάνει ο πρόεδρος Πούτιν είναι αντίθετο στο διεθνές Δίκαιο και μπορεί να αποδειχθεί γενικότερα αποσταθεροποιητικό για την Ευρώπη, γιατί πέρα από το αίσθημα περικύκλωσης που παραδοσιακά έχει η Ρωσία, συνδύασε την επίθεση με μια αφήγηση αναθεωρητική, σε σχέση με το τι είναι η Ουκρανία», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πάντως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στους Θάνο Σιαφάκα και Αλφόνσο Βιτάλη, εκτίμησε ότι «βραχυπρόθεσμα, οι κυρώσεις δεν θα παίξουν οποιαδήποτε ρόλο».

Όπως εξήγησε, η Ρωσία είναι σε πολύ καλύτερη θέση να απορροφήσει αυτές τις κυρώσεις από ότι ήταν το 2014, καθώς έχει 650 δισεκατομμύρια συναλλαγματικά αποθέματα, πολλαπλάσια αυτών που θα χρειαστεί για να απορροφήσει το προσδοκώμενο κόστος. Και το κυριότερο, έχει στα χέρια της ένα όπλο ενεργειακού εκβιασμού, το φυσικό αέριο και η Ευρώπη «δεν μπορεί να περάσει τον χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο».

Αναφέρθηκε σε κυρώσεις που δεν φαίνονται άμεσα δραματικές, έχουν όμως σημαντικότατες συνέπειες. «Συζητάμε για παράδειγμα σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης την αναστολή ή και την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, η μοναδική άλλη χώρα που ήταν στο στόχαστρο για παρόμοια μέτρα ήταν η Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας, όταν η χούντα προτίμησε να αποσύρει την Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης παρά να αποβληθεί», σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για μια ρωσική επιχείρηση εξαιρετικά μελετημένη εκ μέρους του Πούτιν, τόσο στο στρατιωτικό σκέλος, όσο και στην προστασία που φαίνεται να έχει δώσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα στη χώρα του απέναντι στις  κυρώσεις. «Αυτό που επιδιώκει είναι η “Φινλανδοποίηση” της Ουκρανίας και η ντε φάκτο μετατροπή της σε ένα κράτος μαξιλάρι. Πέτυχε να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε εκείνες τις χώρες που θα φιλοδοξούσαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γεωργία, ότι “κοιτάξτε τι παθαίνει όποιος επιχειρεί να τα βάλει με την αρκούδα”», είπε χαρακτηριστικά. Στηλίτευσε τον αναθεωρητισμό του Πούτιν, σημειώνοντας πως «αν ξεκινήσουμε τέτοιες συζητήσεις στην Ευρώπη με τόσο συγκρουόμενες ιστορικές αφηγήσεις και αν αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα σύνορα, ανοίγουν πλέον διάπλατα οι πόρτες του “φρενοκομείου”».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μη σταματήσει η Μόσχα στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι «δεν είναι παρανοϊκός ο πρόεδρος Πούτιν, οι ενέργειές του είναι πάντοτε προγραμματισμένες, δεν θα επιχειρούσε ποτέ ευθεία σύγκρουση με χώρα του ΝΑΤΟ». Για τη στάση της Ουκρανίας, τόνισε ότι το Κίεβο θα επιχειρήσει κάποιου είδους διπλωματική λύση, με τους λιγότερο επαχθείς όρους, γιατί είναι εξαιρετικά δυσμενείς οι συσχετισμοί σε βάρος της Ουκρανίας, στο πεδίο. «Κακά τα ψέματα, είναι πολύ δύσκολο να έχεις καλούς όρους όταν χάνεις έναν πόλεμο», πρόσθεσε.

«Η Ουκρανία δεν έχει στρατιωτικές εναλλακτικές», επισήμανε, και χαρακτήρισε περισσότερο ως «συμβολική» κίνηση την εξαγγελία Μπάϊντεν για ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ για τη στάση της το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας η Ευρώπη δεν ξεπέρασε την παραδοσιακή αφωνία της». Ωστόσο, «η κρίσιμη δεκαετία ήταν η πρώτη αυτού του αιώνα, όταν η Ρωσία πραγματικά προσπαθούσε να ενταχθεί σε ένα σύστημα ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής της Ασφάλειας και αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις την αντιμετώπιζαν ως δεύτερης κατηγορίας δύναμη που μπορεί κάποιος να μην την παίρνει τόσο σοβαρά, όσο την Σοβιετική Ένωση. Αυτό αποδείχθηκε μεγάλο σφάλμα».

Υπενθύμισε ότι ο Μπρεζίνσκι, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μολονότι είναι Πολωνικής καταγωγής και έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, θεωρούσε ότι δεν πρέπει να ενταχθεί Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. «Ως Ευρωπαίοι θα έπρεπε όχι να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους στη Ρωσία, αλλά να επιβάλλουμε όρους διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας στο πλαίσιο ενός συστήματος αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα έκανε την Ευρώπη το κοινό μας σπίτι, από τα Ουράλια έως τον Ατλαντικό. Η ΕΕ ήταν είτε εξάρτημα των ΗΠΑ, είτε εντελώς άφωνη λόγω συγκρουόμενων εθνικών συμφερόντων. Αν υπάρχει ένα μάθημα από αυτή την κρίση είναι ότι επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει τη δική της φωνή και αυτονομία», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον κίνδυνο να ενισχυθεί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενθάρρυνση ο Ερντογάν». «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις σε αυτό το επίπεδο.  Η Τουρκία παίζει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Δεν έδωσε απάντηση στο αίτημα της Ουκρανίας να κλείσει τα στενά των Δαρδανελίων, για τον ρωσικό στόλο. Εμφανίζεται ως χρήσιμος εταίρος της Δύσης, φραστικά είναι πάρει το μέρος της Ουκρανίας, αλλά κρατάει ακόμα και τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος