Γ. Κρεμλής στο Πρώτο: Οι ξένοι ηγέτες δεν μπορούν να φύγουν από τη Γλασκώβη χωρίς δεσμεύσεις για την κλιματική κρίση  (audio)

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν κάποιες δεσμεύσεις στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Γλασκώβη (COP26), εξέφρασε ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Οι συνθήκες είναι καλές με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και την απόλυτη σύμπνοια Ουάσιγκτον – Βρυξελλών. Αν προσθέσουμε και την πίεση από την κοινωνία των πολιτών, καθώς οι άνθρωποι ζουν στο “πετσί” τους την κλιματική κρίση, πιστεύω ότι οι ηγέτες δεν μπορούν να φύγουν από τη Γλασκώβη χωρίς κάποιες δεσμεύσεις», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα επιβραβευτούν αυτοί που θα αναλάβουν δεσμεύσεις, και θα αποδοθούν ευθύνες και μομφή σε αυτούς που δεν θα αναλάβουν ή που έντεχνα δεν θα καθίσουν στο τραπέζι».

Μίλησε για μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία, καθώς η κλιματική κρίση έχει φτάσει στην κορύφωσή της και επείγει η άμεση λήψη μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα. «Στόχος είναι να μην υπερβούμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Του χρόνου θα γίνει μια διάσκεψη στο Κάιρο για να καλύψει κάποια κενά εάν η Γλασκώβη δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε όλα. Είναι όμως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Αυτό που αποφάσισαν οι G20 δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό, υπό την έννοια ότι άφησαν πράγματα να συζητηθούν στη Γλασκώβη. Συμφώνησαν σε κάποιες δεσμεύσεις, χωρίς όμως να δεσμευτούν ως προς το 2050 και ως προς ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα οι εκπομπές θα είναι κατά 16% φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 2010 και αυτό στο τέλος του αιώνα θα οδηγήσει σε μια αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου. «Στην ανατολική Μεσόγειο, ο στόχος να μην υπερβούμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου, φαίνεται ότι δεν μπορεί να τηρηθεί. Ήδη έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών που υπερβαίνουν τον 1,5 βαθμό. Εάν φτάσουμε στους 2,7, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει πάρα πολύ και θα έχουμε ως αποτέλεσμα την κλιματική μετανάστευση. Ας απευχηθούμε ένα τέτοιο σενάριο. Μένει να δούμε τι θα κάνουν οι Κινέζοι που έχουν αναδειχθεί σε πρώτη παγκόσμια εμπορική δύναμη και παράγουν για όλους», τόνισε ο κ. Κρεμλής.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος δεν θα είναι στη σύνοδο και «αυτό δείχνει κάτι για να μην αναλάβει τις δεσμεύσεις που του αναλογούν». Έκανε λόγο για ένα οξύμωρο σχήμα, καθώς «αφενός μεν οι ενεργειακές ανάγκες των Κινέζων αυξάνονται κατακόρυφα, αφετέρου κάνουν προσπάθειες να περάσουν στην πράσινη ενέργεια και στην κυκλική οικονομία, αλλά υπολείπονται έναντι των ενεργειακών τους αναγκών, μιας και η Κίνα καλείται να καλύψει όλες τις ανάγκες του πλανήτη σε εμπορεύματα που παράγονται στη χώρα».

Όπως είπε ο κ. Κρεμλής, η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εστιάσει στην ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίων που θα μεταφέρουν πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο σε Κύπρο, Ελλάδα και ΕΕ. «Το δεύτερο είναι ότι από πλευράς ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα πρωτοπορούμε με την πρόωρη απολιγνιτοποίηση, με τη μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη βιομάζα και με το πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο θα υποστηρίξει και έργα παραγωγής υδρογόνου», πρόσθεσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος