Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: Τυχόν εκλογή της Λε Πεν στη Γαλλία θα ήταν το καλύτερο “δώρο” για τον Πούτιν (audio)

Την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη νίκη της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στις 24 Απριλίου, θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να έχει ο Πούτιν, καθώς την «την έχει υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά όπως και όλη την ευρωπαϊκή ακροδεξιά», εξέφρασε ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

« Η Λε Πεν υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μια πολιτική “ίσων αποστάσεων” και είναι εναντίον της αμυντικής ενοποίησης στην Ευρώπη. Η Λε Πέν θα οδηγήσει σε μια πιο αδύναμη ΕΕ. Έχει πια εγκαταλείψει την ατζέντα της εξόδου από την ΕΕ και από το ευρώ γιατί αυτό τον καθιστούσε εξαιρετικά αντιδημοφιλή και μη εκλέξιμη, αλλά ο Πούτιν θα έχει απέναντί του μια ΕΕ η οποία θα αποδυναμώνεται ραγδαία στο εσωτερικό της, δεν θα διαλυθεί απαραίτητα, αλλά θα είναι απολύτως αδρανής και σε αδυναμία να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Δεν θα άλλαζε κάτι στην πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, θα υπήρχε μια εσωτερική δυναμική εναντίον της κλιμάκωσης των κυρώσεων, άρα θα αποδυναμωνόταν καθοριστικά το μέτωπο της Δύσης που έχει επιτευχθεί με τη σύγκλιση των ευρωπαίων ηγετών με τις ΗΠΑ», εξήγησε ο ίδιος.

«Θα βλέπαμε σαφέστατη οπισθοδρόμηση και αποδυνάμωση σε παγκόσμιο επίπεδο της Γαλλίας, την οποία ο Μακρόν είχε ανεβάσει ψηλά με τις πρωτοβουλίες του. Υπήρξε ο πιο δυναμικός και πρωταγωνιστικός ευρωπαίος ηγέτης τον τελευταίο καιρό», τόνισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, στις προσπάθειες για αμυντική ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά και στην αμυντική συμφωνία της Γαλλίας με την Ελλάδα.

«Η Λε Πεν είναι η καλύτερη πολιτική φίλη και του Ορμπάν, η στρατηγική και των 2 είναι η αποδυνάμωση της ΕΕ από τα μέσα, χωρίς έξοδο των κρατών τους, και μια μετατροπή της ΕΕ σε ένα κέλυφος χωρίς πραγματικές εξουσίες. Η Λεπέν προωθεί τη λεγόμενη εθνική προτίμηση με διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών και υπέρ των Γάλλων και την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής απέναντι στην εθνική νομοθεσία, άρα η ενιαία αγορά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πρακτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, ο κ. Παγουλάτος δήλωσε ότι «η Γαλλία έχει μια παράδοση Γκωλισμού και όλοι οι υποψήφιοι – και ο Μακρόν – ανήκουν σε αυτή την παράδοση ίσως αποστάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Επομένως η γαλλική κοινωνία ήταν στοιχισμένη στην προσπάθεια να σταματήσει η πόλεμος και υποστηρικτική στις πρωτοβουλίες του Μακρόν ο οποίος είχε ένα ηγετικό ανάστημα όλο το προηγούμενο διάστημα και προσπαθούσε να αποτρέψει τον πόλεμο».

«Μετά τον πόλεμο όμως το παιχνίδι άλλαξε και η συζήτηση μετατοπίστηκε στις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, στο πεδίο της ανόδου των τιμών και ιδίως της ενέργειας. Και αυτό ήταν το προνομιακό πεδίο της Λε Πεν που το άρπαξε ως ευκαιρία και τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, εστιάζοντας με εξαιρετική αυτοπειθαρχία την καμπάνια της σε αυτά τα ζητήματα, κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα από τον Μακρόν ο οποίος θεωρώντας ότι θα μπορέσει να πορευθεί στις εκλογές ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και όχι ως υποψήφιος, ξεκίνησε πολύ αργά την καμπάνια του και άργησε πολύ να αντιπαρατεθεί στη Λε Πεν στα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των Γάλλων. Αυτό τον απείλησε και εξακολουθεί να τον απειλεί, η αίσθηση μιας μεγάλης πλειονότητας Γάλλων ότι έχουν μείνει πίσω, ότι οι τιμές είναι πολύ ακριβές. Όσο θυμάμαι βέβαια τον εαυτό μου, η αγοραστική δύναμη είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στις γαλλικές εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά αυτή τη φορά λόγω του ότι έχουμε μια ενεργειακή κρίση, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία έχει πυρηνική ενέργεια στον ηλεκτρισμό, είναι ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία. Εξάλλου το κίνημα με τα “Κίτρινα Γιλέκα” προέκυψε από την άνοδο στις τιμές της βενζίνης στη γαλλική επαρχία», διευκρίνισε.

«Δεν θα είναι περίπατος του Μακρόν»

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προκάλεσε ανακούφιση υπό την έννοια ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πολύ μικρότερη τη διαφορά μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν.

«Από εκεί και πέρα ασφαλώς δεν θα είναι περίπατος. Το 66% που είχε πάρει ο Μακρόν το 2017 στον δεύτερο γύρο φαίνεται ότι είναι μακρινός στόχος. Η Λε Πεν έχει ένα ισχυρό στρατόπεδο πίσω της προσθέτοντας την ψήφο του Ζεμούρ. Ο Μακρόν έχει ισχυρές αντιπάθειες όπως έχει και η Λεπέν σε ένα σημαντικό ποσοστό της κοινής γνώμης το οποίο θα προτιμήσει ίσως να απόσχει παρά να τον ψηφίσει. Άρα σίγουρα δεν θα είναι περίπατος, αλλά φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά το πιθανότερο είναι ότι θα ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της γαλλικής κοινωνίας και του γαλλικού πολιτικού συστήματος για να ανακόψουν τον δρόμο στην ακροδεξιά, όπως είχε γίνει και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις όπου στο δεύτερο γύρο ήταν αντιμέτωπος ο υποψήφιος μαζί με τη Λε Πεν ή με τον πατέρα της παλαιότερα, τον Ζαν Μαρί Λε Πεν», επισήμανε.

«Ο Μελανσόν θα ήταν ο πιο εύκολος αντίπαλος του Μακρόν»

Επιπλέον, ο κ. Παγουλάτος εκτίμησε ότι εάν περνούσε στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν θα ήταν πιο εύκολος αντίπαλος, «υπό την έννοια ότι η Αριστερά είναι πλέον μειοψηφία στη γαλλική κοινωνία, ειδικά η ριζοσπαστική Αριστερά που εκφράζει ο Μελανσόν και οι δεξαμενές από τις οποίες μπορούσε να αντλήσει ο Μακρόν έχοντας απέναντί του τον Μελανσόν είναι ευρύτερες».

«Επομένως ο Μακρόν θα προτιμούσε να είχε απέναντί του τον Μελανσόν ο οποίος πράγματι πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι έχει πάει στο παρελθόν. Συγκέντρωση το 22%, λιγότερο από 1,5% η διαφορά του με τη Λε Πεν. Έχει την ισχυρότερη στήριξη στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, 27% έδιναν πριν από μερικές μέρες οι δημοσκοπήσεις, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι στις ηλικίες 25- 34 ετών προηγείται η Λεπέν με περίπου 30%. Και αν αθροίσουμε την επιρροή της με αυτή του Ζεμούρ στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών, η ακροδεξιά έχει 38%. Αυτό κάτι λέει για τη δυναμική στη γαλλική κοινωνία, για τον συνδυασμό του ταυτοτικού ζητήματος, του πόσο σημαντικό είναι το μεταναστευτικό σε ένα μεγάλο κομμάτι της γαλλικής κοινωνίας και παράλληλα του θέματος που έχει προτάξει η γαλλική ακροδεξιά, που είναι η αγοραστική δύναμη η αποδυνάμωση της βιωτικής κατάστασης των Γάλλων που ζουν στις μικρές πόλεις και στην επαρχία. Αυτή είναι η μεγάλη δεξαμενή από την οποία αντλεί η ακροδεξιά και σε σημαντικό βαθμό ως προς το τελευταίο – ως προς τις μικρές πόλεις και τις ανισότητες – είναι και η δεξαμενή και για τι ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν», εξήγησε ο καθηγητής.

«Η Λεπέν θα πάρει τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του Ζεμούρ και ενός άλλου ευρωσκεπτικιστή υποψηφίου της εθνικιστικής Δεξιάς, και θα πάρει και ένα σημαντικό κομμάτι από τους Ρεπουμπλικάνους. Θα πάρει και ένα μικρό από την Αριστερά του Μελανσόν,  ο οποίος επανέλαβε 3 φορές ότι δεν θα υποστηρίξουμε τη Λεπέν, χωρίς όμως να πει ότι θα υποστηρίξουμε τον Μακρόν. Αλλά η γραμμή ήταν σαφής ότι κανένας Αριστερός δεν μπορεί να ψηφίσει Λεπέν», πρόσθεσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Παγουλάτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος