Γ. Βαρουφάκης στο Πρώτο: Όποιος θέλει συνεργασία με το ΜέΡΑ 25, πρέπει να μας μιλήσει πριν τις εκλογές – Ένοιωθα πολύ δύσκολα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Υπέρ του διαλόγου για κυβέρνηση συνεργασίας με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθεί πριν τις εκλογές τάχθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη ξεκαθάρισε ότι «όποιος περιμένει να μας μιλήσει μετά τις εκλογές, δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς» και επισήμανε ότι «όποιος ενδιαφέρεται να συγκυβέρνηση με το ΜέΡΑ 25 πρέπει να μας μιλήσει πριν τις εκλογές».

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ 25 το οποίο πιστεύει στην απλή αναλογική, δεν μπορεί να λέει ότι δεν μιλάμε με άλλα κόμματα, ιδίως του χώρου που θέλει να αυτοαποκαλείται Αριστερά». «Το συζητήσαμε διεξοδικά αυτό το ερώτημα στο συνέδριό μας στον Μάιο και αποφασίσαμε ότι υπάρχουν “7+ 1” σημεία – τομές που πρέπει να γίνουν απαραίτητα, για να αρχίσει να γίνει ξανά η χώρα βιώσιμη. Όποιος ενδιαφέρεται για την ιδέα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ελάτε να μιλήσουμε. Δεν θα σας επιβάλλουν εμείς τα 7 σημεία, προτείνουμε. Πείτε μας εσείς τι θέλετε», δήλωσε.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι «όποια πρόταση και αν μας φέρει το οποιοδήποτε κόμμα, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα την καταθέσω σε εσωτερικό δημοψήφισμα», αλλά αυτό πρέπει να γίνει προεκλογικά για λόγους συνταγματικής τάξης. Εξηγώντας τη θέση αυτή, έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία όπου μετά τις εκλογές τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που προέκυψε, συζητούσαν επί 3,5 μήνες και μέχρι να συμφωνήσουν παρέμενε στην καγκελαρία η Μέρκελ. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα γιατί δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα, πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εντός 3 ημερών. Άρα συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει, μόνο μοιρασιά υπουργείων μπορεί να γίνει, κάτι που δεν μας ενδιαφέρει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΜέΡΑ 25 θα μπει στην επόμενη Βουλή.

Αναφορικά με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ του 2015, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «ήταν μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, μια συμμαχία που με έκανε να νοιώθω πάρα πολύ δύσκολα». «Οι ΑΝΕΛ ήταν ένα κόμμα βαθιά εθνικιστικό, βαθιά σεξιστικό, βαθιά ομοφοβικό, ρατσιστικό θα έλεγα, αλλά το καλό που υπήρχε τότε ήταν ότι δεν “υπήρχαν” στην κυβέρνησή μας. Δηλαδή σε αυτό που προσπαθούσαμε να πετύχουμε τους πρώτους μήνες που λειτουργούσαμε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους -που ήταν ένα πράγμα: η απόδραση της Ελλάδας από τη φυλακή του χρέους της-εκεί δεν υπήρχαν οι ΑΝΕΛ. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε γιατί ουσιαστικά διασπαστήκαμε, κατάφερε ο Σόιμπλε και η υπόλοιπη τρόικα να μας διασπάσουν, τον Αλέξη Τσίπρα από εμένα και από άλλους, και τελικά αυτή η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αυτό-ανατράπηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε.

«Με φέρνετε σε δύσκολη θέση να πρέπει να υποστηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα το κάνω για λίγο» ήταν η απάντησή του, σε ερώτηση για τις πιέσεις από την τρόικα και τον Σόιμπλε. «Η κυβέρνηση που εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου 2015, αμέσως μπήκε στην πρέσα, στη μέγγενη. Ήταν μια κυβέρνηση με αφόρητες πιέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης και γενικά το μνημονιακό τόξο προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, είναι ένας χυδαίος αναθεωρητισμός. Ο λόγος που βγήκαμε κυβέρνηση τότε είναι ότι απέτυχε το δεύτερο μνημόνιο, δεν έκλεισε. Η κυβέρνηση Σαμαρά εφάρμοσε το δεύτερο μνημόνιο με πολύ μεγάλη βαναυσότητα, έκαναν αυτό που τους είπε το Βερολίνο και το Βερολίνο φέρθηκε χυδαία απέναντι στον Σαμαρά και την κυβέρνησή του. Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2014 ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να κλείσει το δεύτερο μνημόνιο γιατί ήταν πολλά τα λεφτά που χρωστούσε το δημόσιο, χρειάζονταν άλλα 100-200 δισεκατομμύρια και δεν του έκαναν το “κούρεμα” χρέους. Και για αυτό ουσιαστικά τον έριξαν. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επέλεξε να παραδώσει την εξουσία κάνοντας τις προεδρικές εκλογές πιο νωρίς, δεν κατέβασε υποψήφιο κοινής συναίνεσης για να γίνει μια αριστερή παρένθεση. Ήμασταν μια κυβέρνηση που μπήκαμε για να συγκρουστούμε με κλειστές τράπεζες, αυτός ήταν ο στόχος τους. Το bank run ξεκίνησε πριν μπούμε στην κυβέρνηση», διευκρίνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι μόλις τη δεύτερη εβδομάδα που ήταν υπουργός Οικονομικών, πήγε στο Λονδίνο για να συζητήσει λογικές ρυθμίσεις του χρέους, με τραπεζίτες και με ιθύνοντες της ΕΚΤ. «Υπήρξε μια πολύ καλή συνάντηση. Το ελληνικό χρηματιστήριο ανέβηκε 12% γιατί ήρθαν τα μαντάτα ότι υπήρξε μια σοβαρή συζήτηση, οι τράπεζες ανέβηκαν 22%. Εκείνη την ημέρα ο Ντράγκι με εντολή Βερολίνου, όπως μου είπε ο ίδιος, έκοψε την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Αυτό το κάνεις όταν θέλεις να κλείσεις τις τράπεζες», σημείωσε.

«Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός και εγώ ως υπουργός Οικονομικών βρισκόμασταν σε εμπόλεμη κατάσταση, είχαμε μια τρόικα που τρομοκρατούσε τον ελληνικό λαό. Ήταν ένα χρηματοπιστωτικό τρομοκρατικό χτύπημα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «δεν είχε το δικαίωμα να υποχωρήσει ιδίως όταν ο ελληνικός λαός στις 5 Ιουλίου 2015 με ένα 62%, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τους κινδύνους και την πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ- χωρίς αυτό να είναι καθόλου σίγουρο- μας είπε “όχι, μην υπογράψετε”. Και εκείνος υπέγραψε. Από εκείνη τη στιγμή έπαψε να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε να υπάρχει ριζοσπαστική Αριστερά στην κυβέρνηση, αυτό-ανατράπηκε η κυβέρνηση, και για αυτό υπάρχει σήμερα το ΜέΡΑ 25».

«Το επίσημη τέλος της Δημοκρατίας»

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε τις εξελίξεις στην Ιταλία, λέγοντας ότι η περίπτωση του Μάριο Ντράγκι συμπεριλαμβάνει όλο το δράμα της μεταδημοκρατίας στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε τεράστιο παράδοξο το γεγονός ότι ο Ντράγκι είναι ο πιο δημοφιλής –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – πρωθυπουργός της μεταπολεμικής περιόδου στην Ιταλία, αλλά αν έθετε υποψηφιότητα στις εκλογές, δεν θα έβγαινε. «Ουσιαστικά ο ιταλικός λαός λέει “δεν θα σε ψηφίσουμε, αλλά έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που έχει καταρρεύσει  εδώ και πολύ καιρό, δεν μπορεί να παράξει μια νόμιμη δημοκρατική εξουσία η οποία να μπορεί να κρατήσει το πλοίο- Ιταλία όρθιο και τι να κάνουμε, προτιμάμε εσένα, αλλά δεν σε ψηφίζουμε να είσαι πρωθυπουργός”. Αυτό είναι το επίσημο τέλος της Δημοκρατίας και αυτό δεν είναι μόνο ιταλικό φαινόμενο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για σκεφτείτε ο Μακρόν με τι ποσοστό πήγε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αμέσως μετά την εκλογή του έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή. Για σκεφτείτε τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως επιρροή στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Είναι ένας καγκελάριος που “ξεφούσκωσε” πριν “φουσκώσει”. Στη Βρετανία έχουμε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ δυο υποψηφίων οι οποίοι είναι ήσσονος σημασίας πολιτικοί. Στην Ισπανία έχουμε έναν Σάντσεθ με κυβέρνηση μειοψηφίας εδώ και πολύ καιρό», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «γενικά, η κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης από το 2010 με τα μνημόνια έχει πολιτικό αντίκτυπο», με αποτέλεσμα – κατά την εκτίμησή του – η  περίπτωση Ντράγκι να συμπεριλαμβάνει όλο το δράμα της μεταδημοκρατίας στην Ευρώπη.

«Δεν είναι θέμα αν είναι καλές ή κακές οι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Το ερώτημα για μια κυβέρνηση είναι αν μπορεί να εισάγει τις τομές που απαιτεί η υποβόσκουσα οικονομική και κοινωνική κρίση. Και δεν μπορούν. Αυτή τη στιγμή βλέπετε, είτε μιλάμε για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, ο μέσος εργαζόμενος θεωρεί ότι τα παιδιά του θα έχει μια ζωή χειρότερη από τον ίδιον. Αυτό φουντώνει την αντιδραστική ακροδεξιά αντισυστημική τάση η οποία απορρίπτει τη Δημοκρατία, προτιμάει κάποιον σαν τον Όρμπαν ή σαν τον Πούτιν, ή σαν τον Ερντογάν, υποσκάπτει την ιδέα της αστικής Δημοκρατίας», εξήγησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Επανέλαβε, δε, ότι δεν είναι εναντίον των κυβερνήσεων συνεργασίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στην κυβέρνηση του μεγάλου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές της δεκαετίας του ’70», η οποία «ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα τους Φιλελεύθερους, και έκανε θαύματα». «Ήταν μια κυβέρνηση στην οποία πρωτοστατούσε ο Μπραντ και έκανε τεράστιες τομές. Δεν έχω ιδεολογική διένεξη με την ιδέα μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Μετά την κατάρρευση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 και ιδίως του ευρωπαϊκού καπιταλισμού μετά το 2009-2010, με την Ελλάδα να είναι το “καναρίνι στη γαλαρία που πέθανε πρώτο”, με αυτή την τεράστια κρίση του καπιταλισμού, τα πολιτικά συστήματα της αστικής δημοκρατίας και των κυβερνήσεων συνεργασίας, έχουν πλέον ξεθυμάνει, δεν μπορούν να εκφράσουν μια ιστορική στιγμή, να οδηγήσουν σε τομές που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Βαρουφάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος