Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι έχουν επικεντρώσει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς, μιας περιοχής γνωστής για την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, η οποία με μια ευρύτερη έννοια αναφέρεται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στο Ντονμπάς. Αναφορές και δορυφορικές εικόνες δείχνουν συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας, στις ρωσικές περιοχές Μπέλγκοροντ, Βορονιέζ και Ροστόφ.
Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει επίσης τις δυνάμεις του στην περιοχή του Χάρκοβο για να υποστηρίξει τις ανακαλύψεις στο νότο. Ελπίζει να μετακινηθεί από το Ιζιούμ στο Σλοβιάνσκ και έτσι να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις, γράφει το BBC.
Ημέρα νίκης
Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών βρίσκονταν στα χέρια της Ουκρανίας. Το υπόλοιπο ελεγχόταν από τους αυτονομιστές, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει προηγουμένως τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Λίγο πριν τον πόλεμο, ο Πούτιν αναγνώρισε τις δύο δημοκρατίες ως ανεξάρτητες.
Εάν η Ρωσία κατακτήσει αυτή την περιοχή, θα σήμαινε ότι ο Πούτιν πέτυχε ακόμα κάποιο επίτευγμα σε αυτόν τον πόλεμο. Και αν αυτό συμβεί πριν από τις 9 Μαΐου, θα μπορούσε να γιορτάσει αυτή την επιτυχία κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης, όταν ο ρωσικός στρατός νίκησε τη ναζιστική Γερμανία το 1945. Η Ημέρα της Νίκης συνήθως σηματοδοτείται από μια μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα, που υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, θα μπορέσουν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
“Μέχρι στιγμής, η στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας έχει αποτύχει, επομένως πρέπει να την προσαρμόσουν. Αλλάζει, τώρα είναι πολύ πιο μετριοπαθής από τη φύση της”, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος χθες στο Sky News.
Σύγχρονη ιστορία του Ντόνμπας
Όταν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις σε όλη την ανατολική Ουκρανία το 2014, ξέσπασαν συγκρούσεις, αφήνοντας δύο περιοχές στην περιοχή του Ντόνμπας στα χέρια των αυτονομιστών. Στη συνέχεια η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, κάτι που προκάλεσε διεθνή κριτική. Οι περιοχές του Ντόνμπας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές έχουν γίνει γνωστές ως Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) και Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνιετσκ (DPR), αναφέρει το CNN.
Η συμφωνία του Μινσκ από το 2015 οδήγησε σε μια ασταθή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και η σύγκρουση κλιμακώθηκε σε στατικό πόλεμο κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.
Στις συγκρούσεις στην περιοχή του Ντόνμπας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι κατά την περίοδο αυτή και η Ουκρανία λέει ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι Ρωσία όμως αναφέρει ότι από τις περιοχές του Ντόνμπας και Λουγκάνσκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πάνω από 2,5 εκατομμύρια ρωσόφωνοι.
Πηγή: Ειδησεογραφική πύλη της Κροατίας
Επιμέλεια, μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος