Γιατί κλαδεύουμε τα δέντρα στις πόλεις

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το σε ποιες περιπτώσεις κλαδεύουμε τα δέντρα και πόσο πρέπει να παρεμβαίνουμε στη φυσική τους μορφή. Η εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” περιηγείται στη Θεσσαλονίκη και συζητά για το πως πρέπει να γίνεται η σωστή διαχείριση των δέντρων στις πόλεις.

Ο Βαγγέλης Ματζίρης, είναι δασολόγος- περιβαλλοντολόγος και εργάζεται για το δήμο Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε να αναλύει για ώρες τα αναρίθμητα οφέλη των δέντρων μέσα στις πόλεις. Ιδιαίτερα τα καλοκαίρια όταν τα αστικά κέντρα μετατρέπονται σε ανυπόφορες παγίδες θερμότητας, τα δέντρα καλούνται να μας προστατεύσουν από τον καύσωνα. Ο τρόπος, που επιλέγουμε να κλαδεύσουμε ένα δέντρο παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή του και στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου καταδεικνύουν το πρόβλημα της άναρχης κλάδευσης δέντρων σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα: Αυστηρό κλάδεμα, που σε πολλές περιπτώσεις αφήνει σχεδόν μόνο τον κορμό και καθόλου φύλλωμα. Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς έχουν ήδη κινητοποιηθεί ζητώντας να σταματήσει το υπερβολικό κλάδεμα των αστικών δέντρων, που έχει εξελιχθεί σε πραγματικό πρόβλημα για το μικροκλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Οι κλαδεύσεις θα πρέπει να γίνονται όταν τα δέντρα πέφτουν σε λήθαργο, δηλαδή από τα μέσα φθινοπώρου μέχρι τα μέσα Μαρτίου ανάλογα με το είδος του δέντρου. Είναι σημαντικό το κλάδεμα να γίνεται υπό την επίβλεψη γεωτεχνικών ενώ το προσωπικό θα πρέπει να έχει την ανάλογη γνώση και εξειδίκευση.

Η Μαρία Βορδόγλου, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος μίλησε στην εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” για το θέμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος