Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Το ‘’Airfield’’ ή αλλιώς η Ιπτάμενη Ανεμογεννήτρια οφείλει την ύπαρξή της στην έμπνευση, την θέληση, το όραμα και τις αμέτρητες εργατοώρες που διέθεσαν 4 μαθητές του σχολείου Εκπαιδευτική Αναγέννηση και έγινε το project που τους έφερε στην 5η θέση μεταξύ των 65 χωρών που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Οι “Minders” όπως λέγεται η ομάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει έξι φορές την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και έχουν μπει 3 φορές στην πρώτη δεκάδα σε 6 Παγκόσμιες Ολυμπιάδες.
«Οι ώρες ήταν αμέτρητες. Στην αρχή ήταν πιο χαλαρό το πρόγραμμα, αλλά όσο πλησιάζαμε την προθεσμία του διαγωνισμού, ξεπερνούσαμε τις 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, θυσιάσαμε όχι μόνο ελεύθερο χρόνο αλλά και χρόνο από το σχολείο, που τον αναπληρώσαμε όταν τελείωσε ο διαγωνισμός. Πιστεύαμε και εγώ προσωπικά και η υπόλοιπη ομάδα ότι είχε τεράστιες πιθανότητες να πάρει μια τέτοια θέση αυτό το project, οπότε αν και ήταν πολύ ευχάριστο το αποτέλεσμα, δεν μας εξέπληξε γιατί πιστεύαμε πάρα πολύ ότι μπορούσε να διακριθεί» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Γιάννης Γκαμαλέτσος, μέλος των “Minders” μαθητής β’ Λυκείου.
«Ο διαγωνισμός είχε θέμα «το μέλλον της ενέργειας» και ως ομάδα σκεφτήκαμε να κινηθούμε προς το μέλλον που είναι φυσικά οι ΑΠΕ. Πήραμε μια ήδη υπάρχουσα ιδέα, την παραγωγή αιολικής ενέργειας και μετά από πολύ R&D καταλήξαμε στο να αφαιρέσουμε την βάση της ανεμογεννήτριας που αποτελούσε κατά την δική μας γνώμη ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, οικονομικό και ως προς την μεταφορά της και σκεφτήκαμε την καινοτομία να γίνει η ανεμογεννήτρια ιπτάμενη. Αυτή η καινοτομία μαζί με άπειρες ώρες δουλειάς και ανάπτυξης αυτού του project μας έφεραν στην 5η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα. Σίγουρα υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ενεργειακά, που όχι μόνο θα προστατεύσει το περιβάλλον αλλά θα κάνει και την ενέργεια πιο φθηνή, υπάρχουν πολλές ομάδες παγκοσμίως που κάνουν έρευνα και προσπαθούν να βρουν νέες ιδέες. Με την ιδέα της ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, κερδίζουμε γιατί έχουμε μειωμένο κόστος στα υλικά, ενώ δεν χρειαζόμαστε κάποια μελέτη στο έδαφος, όπως γίνεται κανονικά για την τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας».
Την ομάδα “Minders” που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου οι μαθητές του παρουσίασαν το project και αφηγήθηκαν την εμπειρία τους. «Συζητήσαμε για την Ρομποτική στην Ελλάδα, για τις καινοτομίες που αναπτύσσονται αυτόν τον καιρό, για τις start-up εταιρείες, σαν την δική μας. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι έχει μέλλον η Ελλάδα» είπε ο Γιάννης Γκαμαλέτσος.
Εξίσου αισιόδοξος δήλωσε ο επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας, καθηγητής Ιάσονας Ταούκης, λέγοντας ότι «μυαλά υπάρχουν και πιστεύω ότι στο πέρας των χρόνων θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα μυαλά αυτά εντός και εκτός Ελλάδας, γιατί προσπαθούμε και έχουμε μεράκι για αυτό που θέλουμε να κάνουμε», ενώ ανέφερε ότι έχει υπάρξει εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από εταιρείες για την εναέρια ανεμογεννήτρια. Προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε την ιδέα, ώστε στο μέλλον ει δυνατόν να κατασκευαστεί ως πραγματικό προϊόν».
Πιο συγκεκριμένα, η εναέρια ανεμογεννήτρια ίπταται χάρη σε μια κατασκευή που χρησιμοποιεί ήλιο και αξιοποιεί τους πιο ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε υψόμετρα πάνω από το επίπεδο όπου φτάνουν οι τυπικοί πυλώνες που χρησιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα. Στη συνέχεια, τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ένα θερμοκήπιο με αυτοματοποιημένες λειτουργίες, ενισχύοντας την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση στον χώρο της αγροτικής παραγωγής.
Οι υπόλοιποι μαθητές της διακεκριμένης ομάδας των “Minders” που τιμούν την χώρα μας διεθνώς είναι οι Διονύσης Κανέλλης, Γιώργος Κλωνής και Θάνος Κοτσόκολος, με Υπεύθυνο της Ομάδας τον Καθηγητή Πληροφορικής Δημήτρη Μωραΐτη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος