Τα δάση της νοτίου Ελλάδος δεν διαχειρίζονται, επειδή δεν παράγουν εμπορεύσιμη ξυλεία. Ωστόσο, συγκρατούν το νερό και την ζωή των ανθρώπων. Η ανθρώπινη παρέμβαση στις καμένες δασικές εκτάσεις της Εύβοιας απαιτεί μεγάλη προσοχή και μελέτη.
Το έλλειμμα οικονομικού κινήτρου δεν επέτρεψε την κλάδευση και την αραίωση των συγκεκριμένων δασών και ήταν εύκολη τροφή στις φλόγες, εξηγεί ο Nίκος Χλύκας, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος. «Ωστόσο, παράγουν οξυγόνο, συγκρατούν τα νερά, συγκρατούν την ζωή μας».
Επρόκειτο για μια τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε 550.000 στρέμματα. Από τις πυρκαγιές έως τις πλημμύρες μεσολάβησαν περίπου δυο μήνες. Μέσα σε δυο μήνες μετά την πυρκαγιά από το υπουργείο περιβάλλοντος και την δασική υπηρεσία, εξαγγέλθηκε ένα νέο πλαίσιο που διασφαλίζει την ορθή διαχείριση. Τα βραχυπρόθεσμα έργα, για την συγκράτηση των εδαφών θα γίνουν φέτος. Τα μικρά παρεμβατικά έργα ήδη γίνονται, αλλά σε μια τόσο μεγάλη κλίμακα καταστροφής δεν είναι εύκολο και πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, σημειώνει ο κ. Χλύκας. Επίσης, τα μακροπρόθεσμα έργα, τα αντιπλημμυρικά χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια για να εκτελεστούν. Αλλά αν προλάβουμε την πρώτη διάβρωση των εδαφών θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα την άνοιξη και τότε οι αρμόδιοι θα κρίνουν εάν χρειάζεται και που η τεχνητή αναδάσωση.
Εάν η φυσική αναγέννηση επιτευχθεί τότε δεν θα χρειαστεί να παρέμβουν τεχνικά. Μέχρι στιγμής οι ενέργειες προχωρούν πολύ καλά. Τα μεγάλα δένδρα που δεν κάηκαν είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για την επόμενη περίοδο της φυσικής αναπαραγωγής του δάσους κατέληξε ο κ. Χλύκας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος