Η μάστιγα της παραπληροφόρησης μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαδραματίζεται και ένας άλλος πολύ ύπουλος “πόλεμος”, ο οποίος που μπορεί να επηρεάσει άμεσα και έμμεσα την έκβαση της σύρραξης. Πρόκειται για τη μάστιγα της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και της ελλιπούς ενημέρωσης, με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους.

Από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εκατομμύρια τηλεθεατών κάθονται μπροστά σε μία οθόνη, προσπαθώντας να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης.

Ωστόσο, η ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση των πολιτών σε σχέση με τον πόλεμο, τόσο στη Ρωσία, όσο και στη Δύση, βρίσκεται σε ανησυχητικό επίπεδο.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία αποφάσισε να μπλοκάρει το Facebook και το Twitter στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, Facebook, Twitter και YouTube ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αναστείλει διευθύνσεις και λογαριασμούς που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τον πόλεμο.

Η ΕΕ έχει ήδη θέσει υπό απαγόρευση τα μέσα ενημέρωσης SPutnik και Russia Today που χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε ομόφωνα έναν ιδιαίτερα αυστηρό νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια, για την αποτροπή αυτών που αποκάλεσε «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού.

Αυτή η κίνηση της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να ανακαλέσουν τους δημοσιογράφους τους από τη Ρωσία, αφήνοντας ακόμη πιο φτωχή την ενημέρωση του Ρώσων πολιτών.

Οι πρωθυπουργοί της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Πολωνίας κάλεσαν τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου στον κόσμο, να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων αναστέλλοντας λογαριασμούς που αρνούνται, εξυμνούν ή δικαιολογούν εγκλήματα πολέμου.

Το Netflix έκλεισε την πόρτα στη Ρωσία, το δίκτυο Discovery ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη μετάδοση του στη Ρωσία, ενώ ανάλογη απόφαση έχουν ήδη λάβει το CNN, το BBC και άλλα δίκτυα.

Η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, όπως και η ελεύθερη έκφραση είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Με την ενημέρωση να βάλλεται εν μέσω πολέμου, εδώ, στην πλατεία του Κιέβου, μια μικρή ορχήστρα παίζει ένα απόσπασμα από την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, θέμα στο οποίο βασίζεται ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, περνώντας το πιο δυνατό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος