Η πρώτη και μοναδική τηλεμαχία Μέρκελ -Σουλτς – Προηγήθηκε γκάφα του SPD (video)

Στις 21.15 ώρα Ελλάδας άρχισε η πρώτη και μοναδική τηλεμαχία μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς, τρεις εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές. To διάρκειας μιας και μισής ώρας ντιμπέιτ, χαρακτηρίστηκε ως “μοναδική ευκαιρία” για τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν ηττημένο εκ των προτέρων, με 15 μονάδες διαφορά.

Η Tουρκία ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές, δήλωσε ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ξεκαθαρίζοντας ότι εάν νικήσει στις εκλογές “θα βάλει οριστικά φρένο στην ενταξιακή πορεία της χώρας” που, όπως τόνισε, παραβιάζει και τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ωστόσο στις πρώτες εντυπώσεις ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτηρίστηκε συγκρατημένος, αν και κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ ως “μειλίχια” που αποφεύγει την μεγάλη σύγκρουση.

Οι δημοσκόποι αποφάνθηκαν ότι “σε μία χώρα όπου η ανεργία φθάνει το 5,7%, το κράτος συσσωρεύει πλεονάσματα και οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν ρεκόρ εξαγωγών, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δυσκολεύεται να πείσει πως η χώρα θα πάει καλύτερα με εκείνον στην κορυφή.

Ωστόσο, οι σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη νίκη τους πριν ξεκινήσει η τηλεοπτική αναμέτρηση: «Τηλεμαχία: H Μέρκελ χάνει απέναντι στον Σουλτς, SPD», ήταν η φράση που χαρακτηρίστηκε γκάφα, αλλά παρέμεινε στο Διαδίκτυο μέχρι τις 7 το πρωί σήμερα, καθώς ο εκπρόσωπος του κόμματος Τόμας Όπερμαν προεξοφλούσε ότι θα αλλάξουν οι δημοσκοπήσεις.

Επισήμως το SPD ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αφού η τηλεμαχία δεν έχει ακόμα γίνει, αναρτώντας στο twitter: «Ο προϊστάμενος υπηρεσίας έκανε ένα σοβαρό λάθος. Δεν είναι το στιλ μας. Ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση».

Προφανώς δώσατε στον «προϊστάμενο υπηρεσίας» το κείμενο με την ανακήρυξη του νικητή της αποψινής τηλεμαχίας», έγραψε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ. «Πρόκειται για μια απίστευτη βλακεία».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsa, οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 40%, ενώ 20 εκατομμύρια από τα 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων παρακολούθησαν το ντιμπέιτ και 22% απ’ αυτούς ομολογούν ότι θα επηρεάσει την επιλογή τους στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στη μονομαχία της το 2013 με τον τότε αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ η Άνγκελα Μέρκελ είχε κερδίσει απευθυνόμενη απ’ ευθείας στους τηλεθεατές και λέγοντάς τους: «Με ξέρετε.» Σε μια χώρα που λατρεύει τη σταθερότητα, αυτή η απλή δήλωση της επέτρεψε τρεις εβδομάδες αργότερα να κερδίσει το 41,5% των ψήφων.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος