Ισπανία: Ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στο 9,8%, το μέγιστο ποσοστό από το 1985

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

 Ο πρώτος μήνας του πολέμου στην Ουκρανία είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις τιμές.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, έναντι 7,6% τον Φεβρουάριο.

Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 1985. Όλες οι προβλέψεις έδειχναν την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και των δύο πρώτων υλών στον κόσμο, και το συνακόλουθο πρόβλημα  αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των καυσίμων, όπως και έγινε.

«Είναι δυσάρεστο ποσοστό», αναγνώρισε το πρωί στη Βουλή ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, λίγα λεπτά αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το διψήφιο νούμερο.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το 73% στις αυξήσεις των τιμών οφείλεται στον αντίκτυπο της εισβολής στην Ουκρανία και στην ενέργεια και θεωρεί επείγον, «να αντιστραφεί αυτή η ανοδική τάση» και να ενεργοποιηθεί το πακέτο μέτρων ανακούφισης ύψους 16 δις ευρώ που ψήφισε χθες το υπουργικό συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernández de Cos, ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι  «ιδιαίτερα αρνητικά» και υποστήριξε μια εισοδηματική συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για να αποτραπεί η ανάδραση. Ανεξάρτητα όμως από την ενεργειακή κρίση, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε παρατηρηθεί άνοδος των τιμών σε βασικά προϊόντα όπως :  Ελαιόλαδο, ζυμαρικά, αλεύρι και δημητριακά, παιδικές τροφές, κρέας, ρύζι, γάλα και  καφές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος