Κ. Τσιούφης στο Πρώτο: Αν αποδειχθεί επιτυχής η μεταμόσχευση της καρδιάς χοίρου, αλλάζει η ιστορία της ιατρικής (audio)

«Εάν αποδειχθεί επιτυχής η μεταμόσχευση της καρδιάς χοίρου μετά και τα πρώτα στάδια, θα αλλάξει τελείως η ιστορία της ιατρικής και της μεταμόσχευσης οργάνων. Πραγματικά ανοίγονται εντελώς νέοι δρόμοι για την θεραπεία στις καρδιακές παθήσεις και ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα των μεταμοσχεύσεων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, o καθηγητής καρδιολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής της Α’ καρδιολογικής κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Ειδικά για την καρδιά έχουμε τεράστια έλλειψη ανθρώπινων μοσχευμάτων, σημείωσε, παρά τις καμπάνιες για δωρεά οργάνων που ειδικά στην χώρα μας είμαστε αρκετά πίσω. Οι προσπάθειες για την λεγόμενη τεχνητή καρδιά έχουν προχωρήσει πάρα πολύ αλλά υπολείπονται στο να έχουμε την τέλεια τεχνητή καρδιά για το άμεσο μέλλον.

«Η γενετική έχει κάνει τεράστια πρόοδο και έτσι μπόρεσαν οι επιστήμονες του Μέριλαντ να καταφέρουν να τροποποιήσουν μια καρδιά χοίρου, που μοιάζει αρκετά με την καρδιά του ανθρώπου. Οι βιολογικές βαλβίδες είναι από χοίρο, άρα υπήρχε η προηγούμενη θετική εμπειρία. Τώρα κατάφεραν να αλλάξουν τα γονίδια, να αλλάξουν τον προγραμματισμό κάποιων μυοκαρδιακών κυττάρων ούτως ώστε να τα κάνουν πιο φιλικά, να μοιάζουν ακόμα περισσότερο με τον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπινων γονιδίων πάνω στην καρδιά για να μπορέσει έτσι να προσαρμοστεί η καρδιά στις ανθρώπινες ανάγκες».

Ίσως το μέγεθος αυτής της επιτυχίας να μην μπορούμε να το αντιληφθούμε τώρα, τόνισε ο κ. Τσιούφης, αλλά θα δούμε να εξελίσσεται μπροστά μας ένας διαφορετικός κόσμος. «Είμαστε πολύ ευτυχείς. Θα αλλάξει τελείως ο κόσμος της ιατρικής και ιδιαίτερα της μεταμόσχευσης οργάνων που είναι ο κορυφαίος τρόπος αντιμετώπισης. Φανταστείτε σε λίγα χρόνια να μπορεί να τροποποιείται γενετικά ο νεφρός ενός χοίρου ή ενός άλλου ζώου, να μπορούμε να παρεμβαίνουμε γενετικά. Αν πετύχει θα λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα. Ιδανικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα μπορεί κανείς αργότερα να δημιουργήσει αντίγραφα της καρδιάς κάθε ανθρώπου. Όχι μια καρδιά που να μοιάζει με την ανθρώπινη, αλλά θεωρητικά, αυτό ανοίγει δρόμους να δημιουργεί ο καθένας αντίγραφα των οργάνων του. Αυτό ανοίγει άλλη διάσταση στο ανθρώπινο ον γενικότερα» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος