Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
«Τεράστιο στρατηγικό φιάσκο για την Ρωσία» χαρακτήρισε την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Είναι κάτι το οποίο δεν θα συνέβαινε αν δεν γινόταν η Ρωσία αντιληπτή πια από όλη την Ευρώπη ως μείζονα απειλή και αναθεωρητική δύναμη» συμπλήρωσε ο ίδιος. «Και φυσικά ούτε στην Μόσχα δεν πιστεύουν ότι η εισβολή έγινε για να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, που δεν θα έμπαινε έτσι κι αλλιώς γιατί δεν υπήρχε καν συζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα» προσέθεσε.
Η χθεσινή εξέλιξη στο ΝΑΤΟ είναι θετική τόσο για τις δύο χώρες όσο και για το ΝΑΤΟ επισήμανε ο κ. Υφαντής, σημειώνοντας ότι όλη η συζήτηση για την διεύρυνση γίνεται κυρίως γιατί η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία για γνωστούς λόγους να ασκήσει πολιτική πίεση. «Η ερμηνεία την οποία δίνει ο κ. Ερντογάν και θα επικρατήσει στα φιλοκυβερνητικά μέσα της χώρας είναι ότι η Τουρκία κατήγαγε μια διπλωματική νίκη. Διαβάζοντας κάποιος το κείμενο της Συμφωνίας θα δει ότι η Τουρκία δεν πήρε τίποτα που δεν θα μπορούσε να πάρει έχοντας μια διαφορετική διαπραγματευτική προσέγγιση, πιο ήπια. Πήρε μια διακήρυξη αρχών, που είμαι σίγουρος ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ήταν έτοιμες να δώσουν στην Τουρκία, ότι δηλαδή θα συνεργαστούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην Συμφωνία» ανέφερε ο κ. Υφαντής.
«Είναι καλό ότι λύνεται αυτή η εκκρεμότητα. Είναι μια τουρκική αναδίπλωση, για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο κωλοτούμπα, μια αναδίπλωση την οποία θα πουλήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν αλλά επί της ουσίας η Τουρκία δεν είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν, εκτός αν κάποιος θεωρεί ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης αυτή καθ’ εαυτή προσέφερε στην Τουρκία την σκηνή για να επανέλθει ως μεγάλη δύναμη την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει στην διεθνή πολιτική» επισήμανε.
Σε σχέση με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο κ. Υφαντής σημείωσε ότι ήταν και είναι πολύ σημαντική η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, «η ευκαιρία μιας φωτογραφίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο ίδιο δωμάτιο για να ξανασυζητήσουν». Ωστόσο, τόνισε, τα θέματα τα οποία ζητάει ο Πρόεδρος Ερντογάν από τις ΗΠΑ είναι θέματα τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν μπορεί να τα προσφέρει στην Τουρκία όπως είναι σήμερα ο συσχετισμός πολιτικής ισχύος στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν παίρνει αυτό που ήθελε πάρα πολύ, δηλαδή την επαφή με τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο δικό του επίπεδο, γιατί επαφές μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ υπήρχαν. Και οι υπουργοί Εξωτερικών συζητούσαν πολύ τακτικά και ο αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν σε συνεχή επαφή με ομόλογό του στην Άγκυρα» ανέφερε.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η πίεση ή η παρέμβαση των ΗΠΑ πρέπει να έπαιξε ρόλο στις εξελίξεις. «Σε ποιο βαθμό και το αν υπάρχει μια υπόσχεση από πίσω η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τι, αυτή την στιγμή εγώ δεν μπορώ να φανταστώ. Ακόμα και στο ζήτημα των F-16 είναι σαφής η βούληση της αμερικανικής διοίκησης να υποστηριχθεί το αίτημα της Τουρκίας αλλά δεν περνάει από το χέρι του, προς το παρόν τουλάχιστον» προσέθεσε.
Όσο αφορά στην αντίδραση της Ρωσίας σε σχέση με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Υφαντής εκτιμά πως η Μόσχα είχε προεξοφλήσει ότι αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, καθώς η Τουρκία δεν μπορούσε να κρατάει όμηρο την Συμμαχία σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα ασφάλειας την σύγχρονη περίοδο. «Η αντίδραση της Μόσχας είναι ως έναν βαθμό επικοινωνιακή, δηλαδή η δημοσίευση των συντεταγμένων πολύ σημαντικών στόχων, όπως το αμερικανικό Πεντάγωνο. Αλλά αυτά δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο επόμενο διάστημα, η αντίδραση της Ρωσίας στο πεδίο, κυρίως στις κοινές θάλασσες του βορρά. Αν δει κανείς τον χάρτη ο κόλπος της Φινλανδίας που στο παρελθόν ήταν σχεδόν ελεύθερος για το ρωσικό ναυτικό, αυτή την στιγμή περιβάλλεται από νατοϊκά εδάφη. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος Πούτιν και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ουσία να απαξιώσουν ένα κομμάτι της αμυντικής εγγύησης που θα προσφέρει το ΝΑΤΟ στην Σουηδία και την Φινλανδία, παραβιάζοντας παραδείγματος χάρη τα χωρικά ύδατα εκεί στην περιοχή ή αυξάνοντας την στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας, κάνοντας ασκήσεις, δηλαδή τακτικές λίγο πολύ γνωστές» συμπλήρωσε.Ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα τεθεί από την τουρκική ηγεσία το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, η άποψη του κ. Υφαντή, είναι ότι οι επιλογές που έχει ο κ. Ερντογάν είναι είτε, παρά την συμφωνία με την Φινλανδία και την Σουηδία, να θέσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα ακυρώνοντας επί της ουσίας ένα μεγάλο κομμάτι της Συνόδου ή η άλλη του επιλογή είναι να είναι εξαιρετικά διακριτικός, να μιλήσει για κράτη- μέλη από τα οποία η Τουρκία έχει την προσδοκία να την υποστηρίζουν και να συμμερίζονται τις ανησυχίες ασφάλειας, αυτά τα οποία λέει όλο το προηγούμενο διάστημα δηλαδή και να παραμείνει εκεί.
«Θα έλεγα ότι οι εισηγήσεις του τουρκικού υπ. Εξωτερικών είναι να μην τεθούν τις επόμενες ώρες τα ζητήματα αλλά να συνεχίσει η Τουρκία να τα θέτει όπως έκανε μέχρι τώρα. Το αν ο κ. Ερντογάν θα σταματήσει εκεί ή αν θα χρησιμοποιήσει την Σύνοδο, με το βλέμμα στο εσωτερικό, για να δείξει ότι είναι ένας ηγέτης ο οποίος υπερασπίζεται και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο θα φανεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος