Είναι η επιτομή της μεσαιωνικής ιστορίας της Μεσογείου. Από την Αραγώνα, την Καταλωνία, την Προβηγκία, μέσω Τυνησίας και βόρειας Αφρικής και διά μέσου Κέρκυρας, Κέας και Μονεμβασίας αφικνείται το καλοκαίρι του 1303 στην Κωνσταντινούπολη ένα στράτευμα 6.000 Καταλανών πολεμιστών μισθωμένο κατ’ αποκοπή από το βυζαντινό αυτοκράτορα προκειμένου να απωθήσει τουρκογενείς φυλές από τα σύνορα της αυτοκρατορίας του.
Οι Καταλανοί κάνουν την δουλειά τους στην εντέλεια εξολοθρεύοντας τους αντιπάλους της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το δεύτερο καλοκαίρι της παραμονής τους στη Μικρά Ασία, ωστόσο, φαίνεται πως συμπεριφέρονται περισσότερο ως κύριοι της περιοχής που εκκαθάρισαν, παρά ως έμμισθοι, έστω και ένοπλοι, φιλοξενούμενοι.
Η Κωνσταντινούπολη ασφυκτιά από τη συμπεριφορά τους και τη δραματική λύση δίνει ο γιος του αυτοκράτορα: προσκαλεί τον ηγέτη τους Ρογήρο Ανθηρό, αλλιώς Ροζέ ντε Φλορ, στην Αδριανούπολη παραθέτοντας προς τιμήν του γεύμα για τις υπηρεσίες του προς τον θρόνο και το ίδιο βράδυ τον δολοφονεί στυγνά, δίχως να καταβάλλει επίσης τους μισθούς του τετραμήνου που είχε προηγηθεί. Η Καταλανική Εταιρεία μένει ακέφαλη στον ξένο τόπο.
Αποφασίζει να επιστρέψει την προσβολή στον μέχρι πρότινος εργοδότη της και κατά τη δεκαετή προσπάθεια επιστροφής στην πατρίδα της εναλλάξ εγκαθίσταται για σύντομα χρονικά διαστήματα ή εφορμά στον ελλαδικό χώρο, τον οποίο περνά διά πυρός και σιδήρου από την εκδικητική της μανία: ισοπέδωση οικισμών της Θράκης, απόπειρα πολιορκίας της Θεσσαλονίκης και της Χριστόπολης στη Μακεδονία, λεηλασία τους Αγίου Όρους, Θεσσαλία, κάθοδος στον ελλαδικό νότο, ώσπου τελικά να συντρίψουν και να καταλύσουν το ως τότε φραγκοκρατούμενο Δουκάτο των Αθηνών για 77 ολόκληρα χρόνια (1311-1388).
Στο διάβα τους δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο σε σημείο η λαϊκή προφορική παράδοση να έχει διασώσει το δολοφονικό τους πέρασμα. Αυτή η πορεία τους με ξεναγό το μίσος ονομάστηκε Καταλανική Εκδίκηση. Από ένα τυχαίο περιστατικό, την επιμονή ενός Καταλανού μουσικού και τη συνδρομή ενός ποιητή, η καταλανική Βουλή το 2003 ζητά αναδρομικά συγγνώμη προς τη μοναστική κοινότητα του Άθωνα για τις ωμότητες των συμπατριωτών της 720 περίπου χρόνια πριν.
Μια μεσογειακή ιστορία αίματος και περιπλάνησης μέσα από την αφήγηση του συγγραφέα Γιώργου Γκόζη
Πλατφόρμα zoom /Δευτέρα 1 Μαρτίου/ Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 7 Ευρώ /Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος