Σε ιδανικές συνθήκες πραγματοποιείται φέτος η συγκομιδή του κρόκου στην Κοζάνη, το χρυσάφι της ελληνικής γής όπως αποκαλείται. Περίπου στα μέσα Οκτωβρίου τα φυτά άρχισαν να ανθίζουν και τα χωράφια γέμισαν κόσμο που συλλέγει από τις πρώτες πρωινές ώρες, έως αργά το απόγευμα.
Περίπου 150.000 λουλούδια που έχουν συλλεχθεί πριν από την ανατολή του ήλιου, απαιτούνται για ένα κιλό κρόκου, μια εργασία ιδιαίτερα επίπονη για την συμπλήρωση των 2,5 τόνων της συνολικής παραγωγής, μέσα σε δέκα ημέρες. Ο Βασίλης Μουτσόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών, θεωρεί ότι πρόκειται από τις πιο όψιμες συγκομιδές, που δίνει προοπτικές στην οικονομική ανάπτυξη της Κοζάνης, αλλά και της δυτικής Μακεδονίας. Αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π. και η ανώτερη ποιότητα έχει σχέση με το μικροκλίμα, το έδαφος της περιοχής, αλλά και την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί.
Ο συνεταιρισμός μετράει 50 χρόνια, όμως η καλλιέργεια του κρόκου στην Κοζάνη έχει παρελθόν περίπου τρείς αιώνες.
Ο κορωνοϊός ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για την διακίνηση του προϊόντος. Ωστόσο, τα 800 μέλη του συνεταιρισμού ζητούν κάποιες ειδικές ενισχύσεις για να καλύψουν τις εργατοώρες, που δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς πρόκειται για εργασία που εκτελούν τα μέλη των οικογενειών των παραγωγών.
Η συγκομιδή εξελίσσεται κανονικά και υπολογίζεται η φετινή παραγωγή να φτάσει αισίως τους 2,5 τόνους.
Η ευρωπαϊκή αγορά και ειδικά Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία είναι οι χώρες απορρόφησης της παραγωγής του ελληνικού σαφράν, που καλλιεργείται σε περίπου 5.000 στρέμματα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος