Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
«Δεν πρέπει να είμαστε “βασιλικότεροι του βασιλέως» στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, δεν πρέπει κάθε φορά να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι εμείς έχουμε συνταχθεί με τις επιλογές της Δύσης, αυτό είναι γνωστό», τόνισε ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College of London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, με φόντο τη διένεξη Ρωσίας – Δύσης για την Ουκρανία.
«Πολλές φορές η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι είναι ο “Δούρειος Ίππος” της Μόσχας στην ΕΕ και στην προσπάθεια τους οι κυβερνήσεις να δείξουν ότι είναι πιστά μέλη των συμμαχιών, προέβαιναν σε κάποιες ακρότητες. Όπως η απέλαση 2 Ρώσων διπλωματών την περίοδο των εντάσεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν μια ακρότητα, που προκάλεσε ζημιά στις διμερείς σχέσεις», εξήγησε.
Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στη Ρωσία, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η σχέση μας με τη Μόσχα έχει περάσει από πολύ διαφορετικές φάσεις τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς υπήρχαν ελληνικές κυβερνήσεις που επένδυσαν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και άλλες που έκαναν το αντίθετο. «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει κάνει γεωπολιτικές επιλογές εδώ και 200 χρόνια. και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Όμως η Ρωσία είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, όχι απλά να συνυπάρξουμε, αλλά να δημιουργήσουμε μια ειδική σχέση όπου θα μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούμε να έχουμε έναν πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας και μια αλληλοκατανόηση», υπογράμμισε.
«Θα μπορούμε να διαφωνούμε γιατί η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα συνταχθεί με τις επιλογές που κάνουν αυτές οι δυο μεγάλες συμμαχίες. Αυτό είναι μια στρατηγική επιλογή. Αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ειδική σχέση με τη Ρωσία για 3 λόγους. Είναι μια μεγάλη δύναμη και η συμπεριφορά της στην περιοχή μας, καθορίζει τις εξελίξεις, δεν μπορούμε να έχουμε απέναντί μας τη Ρωσία σε μεγάλα περιφερειακά ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι συγκρούσεις στη Λιβύη και ο εμφύλιος στη Συρία. Ιστορικά, όπου η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας ήταν στενή, αυτό ήταν επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα, άρα και για λόγους που αφορούν την αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία πρέπει να έχουμε μια καλύτερη σχέση με τη Μόσχα. Και ο τρίτος λόγος είναι η ελληνική ομογένεια που υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και αυτή την περίοδο περνά δύσκολες στιγμές, άρα η Αθήνα πρέπει να έχει μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας .
Μίλησε για μια «άσκηση ισορροπίας». «Στην ΕΕ υπάρχουν 3 ομάδες κρατών όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία. Η μια ομάδα που απαρτίζεται κυρίως από τους ανατολικο-ευρωπαίους με τα βιώματά τους και τις δικές τους εμπειρίες, που είναι οι πιο σκληροπυρηνικές. Υπάρχει μια μεσαία ομάδα που βρίσκεται κυρίως στην κεντρική Ευρώπη – Γερμανία, Αυστρία κτλ- που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία και να διατηρηθεί η ενεργειακή συνεργασία. Και μια Τρίτη ομάδα, με χώρες απομακρυσμένες από τη Ρωσία – Γαλλία, Ιταλία κτλ- οι οποίες συνήθως δεν έχουν συγκροτημένη πολιτική. Η χώρα μας δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί, αλλά οι διαφοροποιήσεις υπάρχουν ήδη μέσα στην ΕΕ», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι πάντα να παίζει έναν θετικό ρόλο στις διενέξεις. Οι επισκέψεις του κ. Δένδια σε Μόσχα και Κίεβο είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να σηκώνει τους τόνους δεν πρέπει να έχουμε ρητορικές εξάρσεις έναντι της Μόσχας», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος