Μ. Βορίδης στο Πρώτο: Πολάκης ίσον Κασιδιάρης – Δεν είμαστε στο 2011 για να ορέγεται κρεμάλες η κοινωνία (audio)

«Η συμπεριφορά του κ. Πολάκη παραπέμπει σε μεθοδολογία Χρυσής Αυγής. Εκ των πραγμάτων ο κ. Πολάκης υιοθετεί συνειδητά συμπεριφορές και μεθοδολογία Χρυσής Αυγής. Βλέποντας τον κ. Πολάκη θυμήθηκα τον Κασιδιάρη. Αυτά έχουμε να τα ζήσουμε από τότε, που οι χρυσαυγίτες ανέβαιναν πάνω στο βήμα της βουλής, που έβριζαν, που τους γίνονταν παρατηρήσεις, που αναγκαζόμασταν να διακόψουμε τη συνεδρίαση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Διεμήνυσε ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξαναζήσουμε στη χώρα εντάσεις μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο όπως το 2008 και το 2011.

«Δεν υπάρχει στην κοινωνία αυτό. Είναι ξεκομμένο. Νομίζουν κάποιοι ότι είμαστε στο 2011. Δεν είμαστε στο 2011, ώστε η κοινωνία να ορέγεται φωνές, αίματα, κρεμάλες, Συντάγματα, πλατείες. Ούτε στο 2010 ούτε στο 2012. Δεν είμαστε ούτε καν στο 2015. Είναι μια κοινωνία που θέλει να φύγει μπροστά, είναι ξεκάθαρο. Μπορεί κάποιοι να πουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και δεν συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό. Και είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό να υπάρχει ανταλλαγή επιχειρημάτων και πολιτική αντιπαράθεση. Καταλαβαίνω ορισμένες φορές και το έντονο ύφος, αλλά υπάρχει απόσταση από το σημείο αυτό μέχρι το να τραυματίζουμε την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και να απαξιώνουμε πλήρως τους πολιτικούς μας αντιπάλους σε προσωπικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα “τσίγκινα σωβρακάκια”. Τι είναι αυτό; Είναι επίπεδο συζήτησης μεταξύ πολιτικών; Έχουν να μοιράσουν κάτι σε προσωπικό επίπεδο οι κύριοι Γεωργιάδης και Πολάκης; Είναι δυο πολιτικοί αντίπαλοι για να μιλάει ο Πολάκης σε αυτόν τον τόνο στον Γεωργιάδη», διευκρίνισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στην επιλογή του κυρίου Πολάκη να φέρεται με τον τρόπο που φέρεται και να μιλάει με τον τρόπο που μιλάει μέσα στη Βουλή», αλλά και «στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίο ανέπτυξε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, η οποία ήταν γεμάτη από επιθετικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, γεμάτη από προσβολές στο σημείο των ύβρεων και βεβαίως γεμάτη από ψέματα».

 

«Αυτά τα δυο γεγονότα μας εισάγουν σε ένα κλίμα, σε μια απόπειρα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση. Ειδικά μέσα στο κοινοβούλιο υπάρχει ένα διακομματικό προεδρείο. Σύμφωνα με τον κανονισμό και με την αυτονόητη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, το προεδρείο αυτό διευθύνει τη συζήτηση. Έχουμε και μέσα αμύνης όσοι αισθανθούμε ότι θιγόμαστε. Υπάρχει η διαδικασία της μομφής. Εκείνο που δεν δικαιούται να κάνει κάποιος βουλευτής είναι να καταλαμβάνει το προεδρείο, να ασχημονεί, να οδηγεί σε διακοπή της διαδικασίας, δηλαδή αυτά που έκανε ο κ. Πολάκης. Και θυμίζω όλα αυτά τα έχουμε ζήσει στην περίοδο της Χρυσής Αυγής. Ένα κατεξοχήν αντικοινοβουλευτικό κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή έδειχνε την περιφρόνησή του στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς με κάθε ευκαιρία- αυτό ήταν το σημείο αναφοράς της. Η Χρυσή Αυγή θεωρούσε ότι πολύ ωραία το έκανε όλο αυτό γιατί ικανοποιούσε ένα αντιπολιτικό αντικοινοβουλευτικό αίσθημα. Είχαμε καιρό να το ζήσουμε αυτό, τώρα το ζούμε με τον κ. Πολάκη», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτό δεν έχει να κάνει με το εάν αδικήθηκε ο κ. Πολάκης από το προεδρείο ή όχι. «Εγώ θα πω ότι δεν αδικήθηκε, γιατί ο κ. Αθανασίου που προήδρευε εφάρμοσε – με αυστηρότητα -τον κανονισμό, επομένως δεν τον αδίκησε. Κι εγώ έχω αισθανθεί πολλές φορές αδικημένος στη Βουλή από τον τρόπο που διευθύνεται μια συζήτηση. Αλλά αν θεωρείς ότι αδικείσαι, η απάντηση δεν είναι ότι θα κάτσεις στο προεδρείο και θα οδηγήσεις σε διακοπή της συνεδρίασης, θα σε ανακαλέσει ο πρόεδρος στην τάξη, θα τον περιφρονήσεις το οποίο είναι πειθαρχικό μέτρο, θα περιφρονήσεις το πειθαρχικό μέτρο, θα πεις στον πρόεδρο κάνε ό,τι θέλεις, για να οδηγήσεις τελικά σε διακοπή της συνεδρίασης. Αυτό δεν είναι κατάσταση», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια φράση καταδίκης της συμπεριφοράς Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αντιθέτως, υπάρχουν τοποθετήσεις στήριξης του Πολάκη», τόνισε, εκτιμώντας ότι «είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρηθεί μια πραγματικότητα πόλωσης και έντασης».

«Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι συνδέεται με το αίτημα των εκλογών και δημιουργείται μια εικόνα προεκλογικού κλίματος. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν οδεύουμε σε εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν στον συνταγματικό χρόνο. Και επομένως έχουμε πολύ χρόνο για τις εκλογές ακόμα. Αλλά ακόμα και αν πηγαίναμε σε εκλογές, δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά; Είμαστε μια ώριμη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Θα βρίζουμε ο ένας τον άλλον;», διερωτήθηκε

Ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει τους στόχους του και απέδωσε την τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πίεση που δέχεται αφενός από την διατήρηση της διψήφιας διαφοράς από τη ΝΔ ( «παρά τα θρυλούμενα περί καταστροφής και αχρήστων της χειρότερης κυβερνήσεως και των ύβρεων που λούζουν κάθε μέρα τον πρωθυπουργό και όλους εμάς, ο αριστερός οχετός του διαδικτύου, και παρά τις δυσκολίες με την πανδημία, την κακοκαιρία και την κακοκαιρία) και αφ΄ετέρου από την δημοσκοπική άνοδο του κ. Ανδρουλάκη και του ΚΙΝΑΛ

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πει στην κοινωνία τελευταία ότι αυτός είναι ο σκληρός, συνεπής αντινεοδημοκράτης, αντικυβερνητικό, αντιδεξιός. Και όποιος θέλει να στραφεί και να πει κάτι εναντίον της κυβέρνησης πρέπει να επιλέξει αυτόν για να το πει με πολύ φασαρία και πολύ ένταση», ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος