Μαζική δολοφονία, όχι τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο Μόναχο (video)

Άτομο, με ψυχικά προβλήματα που έδρασε μεμονωμένα σε κατάσταση αμόκ, περιέγραψαν οι αστυνομικές αρχές τον δράστη της αιματηρής επίθεσης του Μονάχου. Πρόκειται για Γερμανο-Ιρανό που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής σκότωσε εννέα άτομα και τραυμάτισε 17 έξω από ταχυφαγείο στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Olympia. Τα οκτώ θύματα είναι έφηβοι μεταξύ 13 και 21 ετών, καθώς και μία γυναίκα 45 ετών.

Μαζική δολοφονία, όχι τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο Μόναχο (video)Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμετέδωσε πρώτος ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Γερμανία Γ. Παππάς η βαυβαρική αστυνομία ενημέρωσε από νωρίς τη Γενική πρόξενο του Μονάχου για την ύπαρξη ενός Έλληνα μεταξύ των θυμάτων.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι η γενική πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν έφηβο, κάτοικο Μονάχου.

Επίσης, από την Τουκία δια του υπουργού των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοινώθηκε πως τρεις εκ των θυμάτων είναι τουρκικής υπηκοότητας. Άλλοι δύο ή τρεις έφηβοι κατάγονται από το Κόσοβο.

Μαζική δολοφονία, όχι τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο Μόναχο (video)Όλα τα θύματα ήταν κάτοικοι Μονάχου. Πρόκειται για έναν 13χρονο, τρεις 14χρονους, έναν 17χρονο, έναν 19χρονο, έναν 20χρονο και μια γυναίκα 45 ετών. Οι τρεις εξ αυτών είναι σοβαρά. Συνολικά οι τραυματίες είναι 27. Οι 17 εξ αυτών φέρουν τραύματα απο πυροβολισμούς, οι υπόλοιποι τραυμαστίστηκαν σε διάφορα περιστατικά λόγω του πανικού που επικράτησε.

Ο ξένος Τύπος δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία ταυτοποιώντας τον δράστη ως τον Αλι Ντ. Σονμπολι

Όπως είπαν οι αρχές, οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είχε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα.

“Ψάξαμε δωμάτιο του και σπίτι δεν υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση με ΙΚ και οι αρχές κλίνουν προς την εκδοχή του αμόκ”, είπε αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου.

Οι αρχές γνωστοποίησαν, ότι ο δράστης λάμβανε ψυχιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη, ενώ δεν είχε απασχολήσει ποτέ την αστυνομία πριν από την επίθεση.

Μαζική δολοφονία, όχι τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο Μόναχο (video)Πρόκειται για «κλασικό δράστη αμόκ», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εξηγώντας ότι και από τα ευρήματα της έρευνας στο σπίτι του δράστη προκύπτει ότι ο 18χρονος μελετούσε «με μεγάλη ένταση» ανάλογες περιπτώσεις αμόκ και μαζικών δολοφονιών. «Δεν έχει πάντως καμία σχέση με το θέμα των προσφύγων» ή με το Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο αξιωματούχος και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ασφάλειας για να μην κυκλοφορεί κανείς κανονικά στο Μόναχο.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο νεαρός χρησιμοποίησε πιστόλι 9 χιλιοστών και είχε μαζί του 300 σφαίρες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς κατάφερε να τα προμηθευτεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοπυροβολήθηκε, καθώς τα πυρά των αστυνομικών που τον καταδίωκαν δεν βρήκαν τον στόχο τους.

Ανακοίνωσαν, ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας από τον δράστη, ενώ οι γονείς του δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν την αστυνομία εξαιτίας του σοκ που είχαν υποστεί.

Ο 18χρονος, όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου κατά τη συνέντευξη τύπου εντοπίστηκε από την αστυνομία μετά την επίθεση σε παρακείμενο δρόμο και ένας αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του χωρίς να τον πετύχει. Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο δράστης σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι με τα στοιχεία να οδηγούν στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

Γνωστοποίησαν επίσης ότι δεν είχε άδεια οπλοφορίας, ενώ στην επίθεση χρησιμοποίησε ένα πιστόλι τύπου Glock. Πάνω του έφερε ένα κόκκινο σακίδιο με 300 σφαίρες.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο δράστης «σπάζοντας» τους κωδικούς του λογαριασμού στο facebook μιας κοπέλας απηύθυνε μήνυμα προσκαλώντας νέους για δωρεάν γεύματα στο συγκεκριμένο εστιατόριο όπου έλαβε χώρα η επίθεση.

Ο 18χρονος φέρεται να ήταν θαυμαστής του 17χρονου ο οποίος το 2009 είχε σκοτώσει 15 άτομα στο σχολείο του στο Βινεντέν της Στουτγκάρδης, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την Αστυνομία. Να σημειωθεί ότι χθες ήταν και η επέτειος από μακελειού μίσους στη Νορβηγία. O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι έγγραφα, αλλά και στοιχεία από το διαδίκτυο που σχετίζονται με τον δράστη παραπέμπουν στο ενδιαφέρον του για άλλες επιθέσεις μαζικού τρομοκρατικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών και η Νορβηγία, όπου το καλοκαίρι του 2011 ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκόρπισε το θάνατο σε μια διπλή τρομοκρατική επίθεση στη χώρα του

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης, ο οποίος μεγάλωσε στην Γερμανία, καθώς οι γονείς του ήρθαν από το Ιράν την δεκαετία του ’90, περνούσε πολλές ώρες παίζοντας στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή παιχνίδια που είχαν σχέση με μάχες, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα και στο σχολείο του.

«Eίμαι Γερμανός.Έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία»

Σε ένα βίντεο διάρκειας μόλις 45 δευτερολέπτων, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ο ένοπλος δράστης ακούγεται να φωνάζει μεταξύ άλλων : «Eίμαι Γερμανός. Σταματήστε τη λήψη». Λέει επίσης πως είναι ένας από τους μεγαλωμένους σε «περιοχή επιδομάτων ανεργίας», ότι έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ότι υπέστη mobbing.

Ο ένοπλος ουρλιάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (…δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (…δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».

Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά γύρω- γύρω. Μετά σταματά η λήψη.

Το χρονικό

Η αστυνομία στο Μόναχο γνωστοποίησε επίσης, ότι δέχθηκε 4.310 τηλεφωνήματα σχετικά με την επίθεση μέχρι χθες τα μεσάνυχτα.

Σχετική είδηση:

Μέρκελ: Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε ασφαλείς (video)

Σε αμόκ ήταν ο 18χρονος δράστης

Λήξη συναγερμού στο Μόναχο – 10 οι νεκροί – Αυτοκτόνησε και ο 18χρονος δράστης

Τρόμος στο Μόναχο – Αναζητούνται τρεις δράστες – Εννέα οι νεκροί (live upd – video)22 Ιούλ 2016

Διεθνείς αντιδράσεις μετά την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Στο πλευρό του γερμανικού λαού η Ελλάδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος