Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι συνεργασίες στα Βαλκάνια, θα αποτελέσουν το αντικείμενο των εργασιών του Balkan Forum που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή κορυφαίων υπουργών.
Στην υψηλή σημασία που δίνουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών τους, στην προσπάθεια για ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διοίκηση, αλλά και στην ανάγκη δικτυώσεων και περιφερειακής συνεργασίας όλων των χωρών στα Βαλκάνια, αναφέρθηκαν κυβερνητικά στελέχη βαλκανικών χωρών σε διαδικτυακές παρεμβάσεις τους, στο Balkan Forum 2022.
Το μέλλον των χωρών των Βαλκανίων είναι κοινό και πρέπει να είναι Ευρωπαϊκό και Ευρωατλαντικό, οπότε ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμος παράγοντας για να επιτευχθεί η συνεργασία των δημοσίων διοικήσεων και η προαπαιτούμενη διαλειτουργικότητα των συστημάτων των δημοσίων οργανισμών, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την έναρξη των εργασιών του 4ου Balkan Forum.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο διοργανωτής Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας πως η Ελλάδα θέλει να συντονίσει τα βήματά της στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων. Στα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα μας έχει πετύχει άλματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτή την πρόοδο θέλουμε να μοιραστούμε με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τόνισε ο κ Καλαφάτης και πρόσθεσε δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα των όσων επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
«Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει, στην πραγματικότητα, μια πόλη-πύλη των Βαλκανίων» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαιρετίζοντας το Balkan Forum. «Χαιρόμαστε πολύ που και ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλει με το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουμε κάνει σε συνεργασία με τη Cisco, ένα τεχνολογικό hub καινοτομίας στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο εταιρίες από την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Ζέρβας.
Η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, στο χαιρετισμό της, επεσήμανε ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός έχει διευκολύνει πολίτες και πολιτεία, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα». «Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Αποτελεί την εθνική μας στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα» ανέφερε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε : «Οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όραμα που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το κάναμε άμεσα πράξη. Ως το 2026 προσδοκούμε να έχουμε πετύχει όλους τους στόχους».
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης» και αναδεικνύει το «όραμα» μιας Ελλάδας «που βαδίζει μπροστά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στο Balkan Forum 2022.
Ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο Balkan Forum ανέφερε ότι έχει εγκριθεί το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία ύψους 84 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε, ότι ψηφιακά εργαλεία είναι ήδη ενταγμένα σε έργα που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και σημείωσε ότι μέσω αυτών ενισχύεται και η προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων και η ενταξιακή τους πορείας στην Ε.Ε., σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή.
Ρεπορτάζ Αλ. Τζιώνα, συντακτική ομάδα ΕΡΤ3
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος