Παρασκευασμένο από μέλι και κουνί, τον σπόρο του σουσαμιού, το μελεκούνι της Ρόδου έχει μεγάλη ιστορία και καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση ως προϊόν άυλης κληρονομιάς.
Η λέξη κουνί προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό όρο κόκκων και με παραλλαγές μεταφέρθηκε στην Κυπριακή διάλεκτο. Όπως ο λόγος των Ροδίων έχει Κυπριακή χροιά, έτσι και οι λέξεις μαζί με τα γλυκά ταξίδεψαν στο Αιγαίο.
Το εξαιρετικά υγιεινό και παραδοσιακό γλύκισμα, έρχεται από τα βάθη των αιώνων και ήταν γνωστά από τους ομηρικούς χρόνους. Στα κείμενα του Ηροδότου περιγράφεται ένα γλυκό που φαίνεται να είναι το σημερινό μελεκούνι. Σήμερα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στις κουζίνες των σπιτιών και στις προθήκες των καταστημάτων. Είναι ένας συνδυασμός γεύσεως και ποιοτικών υλικών εξηγεί ο Φώτης Μπάρδος, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ».
Ένα προϊόν, που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. «Το μυστικό της συνταγής είναι τα αγνά υλικά και ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής με τα ξύλινα σκεύη».
Διαφέρει σημαντικά από το κοινό παστέλι, καθώς παρασκευάζεται μόνο από μέλι, σουσάμι, καβουρντισμένο αμύγδαλο και πορτοκάλι, χωρίς άλλα πρόσθετα, σημειώνει ο κ. Μπάρδος. Το σημαντικότερο δεν περιέχει ζάχαρη, τον νούμερο ένα κίνδυνο για την υγεία. Αυτό είναι το μυστικό της μαλακής υφής του, που συνοδεύει όλες τις γιορτές, αρραβώνες, βαφτίσια και γάμους. Το μέλι συμβολίζει την υγεία και το σουσάμι την αφθονία, τα οποία ενωμένα έδιναν την υπόσχεση ενός μακρόχρονου ευτυχισμένου βίου στους νιόπαντρους.
Η διατροφή είναι στοιχείο του πολιτισμού. Η Ρόδος, κατά την αρχαιότητα, παρουσίασε τεράστιο πολιτισμό και συνθήκες διαβίωσης, που θα ζήλευαν στην Ευρώπη του 15ου αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κουτάλια από οπαλίνα, με την σημερινή μορφή βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, όπως και μπανιέρες από οπαλίνα για το λουτρό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος