Μικρής κλίμακας σεισμικές δονήσεις στην Θεσσαλονίκη

Πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 2 – 2,5 βαθμών της κλίμακος Ρίχτερ είναι η αιτία που οι σεισμοί γίνονται αντιληπτοί μόνο στον Χορτιάτη και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για πολύ μικρές δονήσεις και για αυτόν το λόγο δεν γίνονται αισθητές σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος». Όπως εξηγεί ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής γεωφυσικής Α.Π.Θ., «είναι ασθενέστατες δονήσεις και επιφανειακές, που ο ήχος τους περνά στην ατμόσφαιρα και έτσι εξηγούνται οι έντονοι κρότοι. Ακούγεται μια βοή, χωρίς να γίνει αντιληπτή η σεισμική δόνηση».

«Το ρήγμα του Χορτιάτη, που περνά από τα Πλατανάκια και την Εξοχή, συνεχίζεται στο ρέμα της Πυλαίας και καταλήγει στην παραλία στο ρήγμα της Βούλγαρη. Αυτά είναι ρήγματα κοντινά στην πόλη με πολύ αργή εκδήλωση σεισμικότητας». Αντίστοιχα φαινόμενα σημειώθηκαν το 1999 και το 2000. Αν και μικρότερο το ανωτέρω ρήγμα από εκείνο της Βόλβης που έδωσε τον σεισμό του 1978, μπορεί να προκαλέσει σεισμούς μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, ακόμη και στο πιο ακραίο φαινόμενο μιας δόνησης 5,5 βαθμών τα κτήρια της περιοχής έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και δεν διατρέχουν κίνδυνο, τονίζει ο κ. Παπαζάχος.

Το φαινόμενο, που μπορεί να διαρκέσει από δυο – τρείς μήνες έως και ένα χρόνο, δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους. Αυτά τα ρήγματα μπορεί κάποτε να δώσουν ισχυρό σεισμό, αλλά λόγω της φύσεως τους αυτό συμβαίνει ανά 500, 1000 ή 2000 χρόνια.

«Η αυξημένη γέννηση σεισμών δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, διότι δεν εκτονώνουν το φαινόμενο. Αντιθέτως όπως λέει  ο κ. Παπαζάχος, είναι ενδεικτική της μελλοντικής προκλήσεως ενός ισχυρού σεισμού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος