Μείωση προσφυγικών ροών – Οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων

Την εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα υπογράμμισαν την Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, αναφέρθηκε στο θέμα των επανεγκαταστάσεων  προσφύγων  τονίζοντας  ότι την τελευταία περίοδο άρχισαν να φέρνουν αποτέλεσμα καθώς έξι χιλιάδες άτομα ανακατανεμήθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν συνεχισθεί ο ρυθμός της τελευταίας περιόδου, πρόσθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί. Και πρέπει να λειτουργήσει, διότι και τα άλλα θέματα- όπως το Σένγκεν – έχουν να κάνουν με τις επανεγκαταστάσεις προσφύγων.

Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές

Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Γιούνκερ προέβαλε με νούμερα την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας.

Όπως δήλωσε, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, που όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Γι’ αυτόν τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επί τόπου, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος