Ν. Νίτσας στο Πρώτο: Μικρή αποκλιμάκωση στη Θεσσαλονίκη – Δεν μπορούμε να πούμε «ουφ, πάμε γι’ άλλα» (audio)

«Στην περιοχή μας, έχουμε την τελευταία εβδομάδα μια ελάττωση κατά 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των σκληρών δεικτών της πανδημίας οι οποίοι όμως παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Έχουμε δηλαδή, περίπου 50 εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο καθημερινά, που είναι ένας αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος για την περιοχή μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη και τον Γιώργο Πίκουλα.

Όπως εξήγησε, οι δείκτες ακολουθούν με καθυστέρηση 15 ημερών από τη μείωση των κρουσμάτων, δηλαδή «πρώτα έχουμε μια μείωση των κρουσμάτων και μετά ελάττωση των δεικτών», ή όταν συμβαίνει το αντίθετο, «πρώτα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων και μετά μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφεται παράλληλα και μια ελάττωση στο ιικό φορτίο στα λύματα, «και αυτό είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο που μας δείχνει ότι πηγαίνουμε προς μια αποκλιμάκωση, η οποία όμως είναι πολύ μικρή. Δεν είναι δηλαδή αποκλιμάκωση τέτοια ώστε να πούμε “ουφ, πάμε γι’ άλλα”».

Ο κ. Νίτσας μίλησε για μια «νότα αισιοδοξίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «έρχονται στις επόμενες μέρες γιορτές, τραπέζια, συγκεντρώσεις φίλων, πάρτι, και όλοι πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας».

Ζήτησε να περιοριστούμε όλοι σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα δούμε και θα επικοινωνήσουμε, και να κάνουν self test όσοι προγραμματίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια τους. «Γενικώς να βρεθούμε όλοι μας σε μια “φούσκα κοινωνική”, ώστε οι επαφές μας να είναι περιορισμένες για να μη βοηθήσουμε κι εμείς τη διασπορά», σημείωσε.  Επανέλαβε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα με μεγάλη επιμέλεια, όταν είμαστε σε χώρους – εσωτερικούς και εξωτερικούς – όπου συγχρωτιζόμαστε με άλλους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παραδέχθηκε ότι και στη συμπρωτεύουσα υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς «δεν είναι αφημένοι στην τύχη τους». «Είναι σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι οποίοι σαφέστατα δεν είναι ΜΕΘ, αλλά βρίσκονται κάτω από συνεχή ιατρική παρακολούθηση και κάτω από συνεχή έλεγχο της κατάστασής τους», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που βρεθεί κενή κλίνη σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την αξιολόγηση που γίνεται από το ΕΚΑΒ, αμέσως μεταφέρεται ο ασθενής που έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ερωτηθείς εάν είναι μεγαλύτερη η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, απάντησε λέγοντας ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία. «Θα σας γελάσω. Αυτά θα απαντηθούν μετά την πανδημία, δεν έχουν καιρό τώρα τα νοσοκομεία να ασχοληθούν με αυτές τις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος