Ν. Βούτσης στο Πρώτο: Η αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία αδυνατίζει την άμυνα της χώρας – Εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες (audio)

Την πεποίθηση πως η αποστολή αμυντικών και επιθετικών οπλικών συστημάτων από τα νησιά του Αιγαίου στην Ουκρανία, «αδυνατίζει σε ένα βαθμό την αμυντική δυνατότητα της χώρας» εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη τόνισε τη διαφωνία του στη γραμμή του «μαραθώνιου εξοπλισμών» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Όπως είπε, πρέπει να μείνουμε οπωσδήποτε στη λογική της επαρκούς άμυνας, του εκσυγχρονισμού και της ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας πως τα ελληνοτουρκικά είναι ζήτημα διπλωματίας, είναι ζήτημα κυρώσεων που θα πρέπει να επιβληθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την ΕΕ- «και εκεί βλέπουμε ότι υπάρχει αμφιθυμία», και είναι επίσης «ζήτημα για εμάς να αντιμετωπίσουμε πιο σθεναρά την αμφιθυμία που υπάρχει και μέσα στο ΝΑΤΟ».

»Άρα χρειάζεται μια αποφασιστική και ψύχραιμη στάση με όλα τα επιχειρήματα που θα κάνουν ανενεργή αυτή την επιθετικότητα δια της ρητορικής που αναπτύσσεται από την Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι «αν είχαν γίνει χθες οι εκλογές θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τη χώρα», καθώς «θα υπήρχε μια διαφορετική πολιτική σε σειρά θεμάτων εάν ο ελληνικός λαός είχε επιλέξει μια προοδευτική εναλλακτική λύση». Πρόσθεσε δε, ότι οι εκλογές έχουν «κλειδώσει», αλλά ο πρωθυπουργός δεν το ανακοινώνει επισήμως αναμένοντας και το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού. Ωστόσο, όπως είπε, όλοι κινούνται σε αυτό τον αστερισμό.

Αναφορικά με τις αποφάσεις του 2015 για το δημοψήφισμα και το capital control, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «ήταν κατόρθωμα όλων των παραγόντων να γίνει δημοψήφισμα μέσα σε μια εβδομάδα και μάλιστα με capital control, το οποίο σήμαινε ότι δεν είχαμε λεφτά και για τους δικαστικούς ή δεν είχαμε φακέλους κτλ». «Ήταν μια αναγκαστική απόφαση διότι έπρεπε ο λαός να δώσει το δικό του αποτύπωμα για το πώς θα συνεχιζόταν εκείνη η διαπραγμάτευση η οποία είχε φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο», επισήμανε.

«Θεωρώ ότι η τελική διαπραγμάτευση που έγινε, παρότι και αυτή είχε απίστευτες δυσκολίες, και το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο το οποίο έγινε, άνοιξε δρόμο με πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που ζητείτο από τη χώρα να συνομολογήσει πριν το δημοψήφισμα για να ξεφύγουμε από αυτή τη μέγγενη. Όπως ξεφύγαμε τον Αύγουστο του 2018, και αφήσαμε πίσω μας 37 δισεκατομμύρια και διαρθρωμένο το χρέος», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αντέτεινε ότι «προφανώς δεν έγινε ένα δημοψήφισμα για να φύγουμε από την ΕΕ όπως πίστευαν μερικοί όχι μόνο από το λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλά και παράγοντες του δικού μας χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς».

Αναφορικά με το εάν η χώρα έφτασε το καλοκαίρι του 2015 στο «χείλος» της εξόδου από την ΕΕ, ο κ. Βούτσης σημείωσε πως αυτό ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, και «απεφεύχθη και με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος». Υπενθύμισε ότι δεν υπήρξε κάλυψη από την ΕΚΤ για να υπάρξει μια παράταση κατά τη διάρκεια εκείνων των κρίσιμων ημερών να είναι ανοικτές οι τράπεζες. «Τις τράπεζες μας τις έκλεισαν. Έκλεισε η στρόφιγγα. Αυτή ήταν η ουσία, δεν δόθηκε περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να έχει τα απαραίτητα δημοσιονομικά», τόνισε.

«Τελικά πιστεύω ότι ήταν πολύ καλύτερο το πρόγραμμα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο το συνομολόγησε και με ένα παράλληλο πρόγραμμα για την κοινωνική ενίσχυση και σε τρία χρόνια οδηγήσαμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δέχομαι τον όρο τρίτο μνημόνιο, αρκεί να ξέρουμε κάθε φορά για τι συζητάμε. Για παράδειγμα με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, μια σύνταξη των 1.800 έφτασε στα 920 και με το τρίο υπήρξε 1% απομείωση. Δεν ήταν το ίδιο βαρύ, αλλά συντήρησε τις μεγάλες απώλειες που είχαν γίνει. Πλην όμως υπήρχαν και αποφάσεις πολύ σημαντικές που οδήγησαν στην αναδιάρθρωση του χρέους. Από το 2018 είχε συμφωνηθεί η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία», σημείωσε ο κ. Βούτσης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι η διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε συνολικά 100 δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος