Νίκη Μακρόν: Οι πρώτες εμφανίσεις εντός κι εκτός συνόρων – Τα επίσημα αποτελέσματα (video)

Στην πρώτη μετεκλογική εμφάνιση του, ο Εμανουέλ Μακρόν, παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μαΐου 1945, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ενώ τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν σαρωτική του νίκη με 66,1% και διαφορά 33 μονάδων έναντι της υποψήφιας της Άκρας Δεξιάς Μαρίν Λεπέν. Ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως αισθάνεται «μεγάλη συγκίνηση» επειδή κατά τις τελετές αυτές δίνει τη σκυτάλη στον Εμανουέλ Μακρόν, τον πρώην υπουργό Οικονομίας του.
Η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στον εκλεγέντα πρόεδρο και τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαϊου.

«’Αμεσα προγραμματίζεται επίσκεψη στο Βερολίνο», δήλωσε παράλληλα η ευρωβουλευτίνα Σιλβί Γκουλάρ, στρέφοντας την προσοχή στις θέσεις του 39χρονου Μακρόν που μπορεί να είχε ήδη “θερμή τηλεφωνική επικοινωνία” με την Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο έχει επικρίνει δριμύτατα τα υπέρογκα γερμανικά πλεονάσματα και δηλώνει αντίθετος με το “δόγμα Σόιμπλε”, υποστηρίζοντας την από κοινού αντιμετώπιση ευρωπαϊκών χρεών, όπως της Ελλάδας.

Ο φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν, θα ασχοληθεί από σήμερα κιόλας με τη συγκρότηση κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την μάχη των βουλευτικών εκλογών της 11ης και 18ης Ιουνίου.

«Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά των διαιρέσεων που μας καταστρέφουν», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του τονίζοντας ότι «άκουσε» την οργή εκείνων που ψήφισαν Λεπέν και που ανέβασαν στο ρεκόρ του 25% την αποχή και στα 4 εκατομμύρια τα λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο επικεφαλής της κίνησης «Εμπρός!» έχει ήδη δεσμευτεί ότι όλες οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα. «Δεν έχω περίοδο χάριτος, δεν θα μπορώ να προεδρεύσω όπως προήδρευαν από το 1958», δήλωνε προεκλογικά.

Υποστήριξε επίσης, ότι έχει κάνει την επιλογή του προσώπου του πρωθυπουργού «in petto» (μυστικά), ενώ αναφερόμενος στον κεντρώο σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρού, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι «θα έχει έναν σημαντικό ρόλο στο κυβερνητικό και πολιτικό σχήμα», χωρίς να αποκλείεται η επιλογή γυναίκας στον πρωθυπουργικό θώκο, που θα αντιπροσωπεύει την «χρυσή τομή», ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά.

Τρία μεγάλα θέματα, έχει μπροστά του ο Εμανουέλ Μακρόν: την καταπολέμηση της ενδημικής ανεργίας που βρίσκεται στο 10%, την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την ενδυνάμωση της Ευρώπης, ενώ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, δεν έχει πρόγραμμα αλλά σχέδιο για εκτεταμένη μεταρρύθμιση των εργασιακών, περικοπή των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Από τα πρώτα μέτρα αναμένεται η μεταρρύθμιση εργασίας, την ώρα που το μεγαλύτερο συνδικάτο, το CGT, έχει οργανώσει «Κοινωνικό Μέτωπο» προειδοποιώντας ότι από αυτήν την Δεύτερα, θα είναι εκ νέου στους δρόμους κατά του εργασιακού νόμου και κατά της χρήσης διαταγμάτων.

Παρά τον αποκλεισμό τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχουν ήδη αρχίσει την ανασύνταξή τους

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που εξασφάλισε το 19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κάλεσε επίσης τους Γάλλους να ενωθούν για τις βουλευτικές εκλογές για να αντιταχθούν στο «νέο προεδρικό μονάρχη».

Παρά την ήττα της, η Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την “ιστορική επίδοση” του 33,90% για το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο προτίθεται να μετονομάσει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Νίκη Μακρόν: «Τεράστια ανακούφιση» για την Ευρώπη αλλά «χωρίς λευκή επιταγή» (video)
Σχετική είδηση:Διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη Εμμανουέλ Μακρόν
Σχετική είδηση:Διεθνή ΜΜΕ: «Εξελέγη μεν πρόεδρος, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμη»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος