Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πάλεψε επί δύο χρόνια με το καρκίνωμα Nut – Tι γνωρίζουμε για την σπάνια μορφή καρκίνου


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Μάχη με μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου έδινε με γενναιότητα επί δύο χρόνια ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του Tae Kwon Do Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Ο καρκίνος μέσης γραμμής ή αλλιώς καρκίνωμα NUT (ΝΟΥΤ), είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα οπουδήποτε στο σώμα, με τους επιστήμονες να μην γνωρίζουν ακόμα τι το προκαλεί.

Η σπάνια αυτή νόσος, μόλις το 2015 συμπεριλήφθηκε επίσημα στην έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Ο 42χρονος ολυμπιονίκη όπως ανέφερε στην τελευταία ανάρτησή του είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα της επιθετικής νόσου στη χώρα μας. 

Yπάρχουν ελάχιστα δεδομένα

«Δύο χρόνια, βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μου, τον γνώριζε αυτόν τον σπάνιο τύπο και έκανε τα πάντα για να με σώσει ή να μου χαρίσει λίγη παραπάνω ζωή. Κίνησε γη και ουρανό, να φέρει φάρμακα κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της γης για να τα δοκιμάσω» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες το NC είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν νοσήσει από αυτό. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το αναπτύξουν άνθρωποι όλων των ηλικιών ενώ τα συμπτώματά του εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πάλεψε επί δύο χρόνια με το καρκίνωμα Nut – Tι γνωρίζουμε για την σπάνια μορφή καρκίνου

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Πόνος, ακούσια απώλεια βάρους, κόπωση, βήχας και δύσπνοια είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς που νοσούν από το καρκίνωμα NUT.

Το Nut είναι τόσο σπάνια ασθένεια που δεν υπάρχει τυποποιημένη θεραπεία αλλά εξατομικευμένη σε κάθε ασθενή. Είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία. Η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες ενώ το ποσοστό επιβίωσης έως 2 ετών είναι 30%.

Ενδεικτικά, μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση. Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μαζί με τη χειρουργική επέμβαση.

Πώς σχηματίζεται το καρκίνωμα NUT

Γνωρίζουμε ότι στο NC, τα χρωμοσώματα (τα μέρη των κυττάρων που περιέχουν όλα τα γονίδιά) διαλύονται και ενώνονται ξανά με λάθος τρόπο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μη λειτουργία των κυττάρων όπως θα έπρεπε. Στο NC, ένα γονίδιο που ονομάζεται NUT ενώνεται με μια άλλη περιοχή, συνήθως μια περιοχή που ονομάζεται BRD4. Οι γιατροί θα αναζητήσουν αυτή την αλλαγή στα χρωμοσώματα για να επιβεβαιώσουν ότι ο καρκίνος είναι NC.

Σύμφωνα με το cancer.gov, το καρκίνωμα, συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)», επίσης γνωστή ως «καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)».

Πηγή: ΒΜj Journals, cancer.gov, nmcregistry.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος