Η πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Σύρο, άναψε το πράσινο φώς για την αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων του νησιού, στα οποία περιλαμβάνονται το μαυσωλείο και το λοιμοκαθαρτήριο.
Οι επιτόπιες επισκέψεις της υπουργού στο Θέατρο Απόλλων, στο Λοιμοκαθαρτήριο των Λαζαρέττων και στα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπολης, έδωσαν προοπτική για την ανάδειξη των ιστορικών θησαυρών του νησιού.
Ο δήμαρχος Νικόλαος Λειβαδάρας σημειώνει ότι το μαυσωλείο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, με 64 ταφικά μνημεία- γλυπτά. Πέρα από την μνημειακή σπουδαιότητα το μαυσωλείο της Σύρου καταγράφει από το 1837 την ιστορία του νησιού και έχει ενταχθεί στα σημαντικότερα νεκροταφεία της Ευρώπης.
Μέχρι στιγμής ο Δήμος εξασφάλισε την χρηματοδότηση για τέσσερα μνημεία και έχει προχωρήσει η σύμβαση για την αποκατάσταση και αναστύλωσή τους.
Όσον αφορά την δαπάνη πρόκειται για μεγάλο χρηματικό βάρος, που αδυνατεί να σηκώσει ο τοπική αυτοδιοίκηση. Εάν βεβαίως η σκέψη των τοπικών φορέων λειτουργούσε μακροπρόθεσμα θα είχαν αντιληφθεί ότι αυτοί οι μνημειακοί χώροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης.
Αντίστοιχα μαυσωλεία- νεκροταφεία στο εξωτερικό, όπως το κεντρικό νεκροταφείο της Βιέννης που δημιουργήθηκε το 1874 αποτελεί σημείο προσέλκυσης ιστορικών, καλλιτεχνών και χιλιάδων επισκεπτών. Εκεί ξεδιπλώνεται η σύγχρονη ιστορία από την περίοδο της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, έως τους νεκρούς ΕΣ-ΕΣ του Β΄ΠΠ, με συνεχιζόμενες ταφές, και απόλυτο σεβασμό των νεκρών, που παραμένουν ες αεί στην τελευταία τους κατοικία. Αντίστοιχα το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ευρώπης το Ohlsdorf στο Αμβούργο, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1877, δέχεται περίπου δύο εκατομ. επισκέψεις τον χρόνο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος