Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο στις 8 Φεβρουαρίου είναι ημέρα ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
Το διαδίκτυο φέρνει κοντά ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενίοτε εγγύτερα από ότι θα ήθελαν. Πολύ σύντομα έγιναν αντιληπτοί οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από ένα κλίκ στο πληκτρολόγιο, κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.
Τα παιδιά εξοικειώνονται με περιβάλλοντα που δεν έχουν σχέση με τον πραγματικό κόσμο, εξηγεί ο Γιώργος Kορμάς, εκπρόσωπος ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου. Ένα στα τέσσερα παιδιά βρίσκονται σε ένα περιβάλλον, που μπορεί να τα οδηγήσει σε περιστατικά βίας. Από το δημοτικό πρέπει να θωρακιστούν με ένα αξιακό σύστημα που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν την φιλία, τις σχέσεις των ανθρώπων και να αναπτύξουν μια ορθή διαδικτυακή κουλτούρα. Κανονικά παιδιά στο δημοτικό πρέπει να απέχουν από τα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να έχουν δικαίωμα επιλογής όταν μεγαλώσουν. Κάθε γονιός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του παιδιού του σε σχέση με το διαδίκτυο και να το αποτρέψει από επικίνδυνη χρήση.
Χρειάζεται εκπαίδευση στα σχολεία, αλλά κυρίως από τους γονείς. «Δεν μπορούν να επιτρέπουν στο παιδί να κινείται ανεξέλεγκτα στο ίντερνετ και πρέπει αντί να ασχολούνται οι ίδιοι με το διαδίκτυο να ασχοληθούν με τα παιδιά τους», τονίζει ο κ. Kορμάς.
Από τον διαδικτυακό εκφοβισμό έως την κοινωνική δικτύωση, την ψηφιακή ταυτότητα, τα αναδυόμενα διαδικτυακά ζητήματα εντείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον, με δεδομένο ότι η επικοινωνία και η ενημέρωση κυρίως των νέων γίνεται μέσα από τα λεγόμενα social media. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι γνωρίζουν. Ουδέν αναληθέστερο. Πόσο εκτεθειμένοι είναι οι χρήστες; Όσο περισσότερο κινούνται στο άγνωστο διαδικτυακό τοπίο, που τους φαίνεται αθώο ή και οικείο, όσες περισσότερες πληροφορίες προσφέρουν για την προσωπική τους ζωή, τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι.
Ευρωπαϊκή έρευνα δείχνει ότι πολλά παιδιά δεν μιλούν για θέματα που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο. Η συζήτηση με το παιδί, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσουν οι γονείς ότι θα έχει μια ασφαλή επίσκεψη και όχι μια επικίνδυνη περιπέτεια. Μέσα στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία, καθώς οι ψηφιακές ζωές των χρηστών είναι στην διάθεση κάθε αδιάκριτου και κακόβουλου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος