Ο Σωτήρης Ρούσσος μιλά για το πόρισμα της επιτροπής Σίλκοτ (audio)

Ο διεθνολόγος Σωτήρης Ρούσσος μίλησε στην εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” με τον Ανδρέα Παπασταματίου και την Έλενα Καραγιάννη , που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, για το πόρισμα της επιτροπής Σίλκοτ σχετικά με την επέμβαση της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003.

“Η έκθεση Σίλκοτ μας δίνει σε όλο τους το εύρος, τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την παράλογη και αδικαιολόγητη απόφαση για επέμβαση στο Ιράκ”, εξήγησε ο κ. Ρούσσος, “παρόλο που και τότε υπήρχαν ψήγματα αμφιβολιών για την αναγκαιότητα του πολέμου και προπάντων για την ύπαρξη μυστικού και επικίνδυνου οπλοστασίου στο καθεστώς Χουσεΐν”. “Αλλά πρωτίστως φωτίζεται η βασική πολιτική σκέψη κύκλων της πολιτικής ελίτ, που συνδέεται και με το Brexit, ότι ο μόνος τρόπος διατήρησης της ισχύος της χώρας είναι η προσκόλληση στο άρμα των ΗΠΑ”.

“Επιπροσθέτως η έκθεση μας δείχνει το πώς στήνεται μια εκστρατεία αλλά και ένα ολόκληρο κράτος καθώς, όπως αποδεικνύεται, αν πετύχαινε το όλο εγχείρημα, είχαν σχέδια και για τη Συρία ή ακόμη και για το Ιράν”, πρόσθεσε ο καθηγητής. Και συμπλήρωσε στο δια ταύτα, ότι “τέτοιες δημοσιοποιήσεις γίνονται μάθημα για ηγεσίες και λαούς ώστε να κρίνονται υπό νέο πρίσμα επικείμενες επεμβάσεις στη Λιβύη λ.χ. ή ακόμα και στη Συρία”.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος