Η πανδημία που ήρθε πριν από ενάμιση χρόνο προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στην υγεία του πληθυσμού από όσα είναι εμφανή. Με την επέλασή της αποκτήθηκαν νέες διατροφικές συνήθειες. Τα αποτελέσματα του εγκλεισμού και των περιορισμών μετρούνται στην ζυγαριά.
Ο Μιχάλης Χουρδάκης, καθηγητής ιατρικής διατροφής στο Α.Π.Θ, μας υπενθυμίζει τις κακές συνήθειες της πανδημικής απομόνωσης, αλλά ακόμη και η άσκηση, που ενέταξαν πολλοί στο καθημερινό τους πρόγραμμα δεν κατάφερα να ισοφαρίσει τα αρνητικά της οικιακής απραξίας.
Οι μελέτες που διενήργησε ο κ. Χουρδάκης και συνάδελφοι του παγκοσμίως έδειξαν αύξηση του βάρους και του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και αύξηση των ανθυγιεινών συνηθειών.
Προφανώς αυτό αφορά έναν σημειακό επιπολασμό της παχυσαρκίας σε πολύ νεαρά άτομα, δηλαδή πρόκειται για μια αναλογία του πληθυσμού (ο αριθμός των παχύσαρκων/ο αριθμός του συνόλου των ατόμων που μελετήθηκαν) που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι για έναν ισόβιο επιπολασμό.
Οι έρευνες δείχνουν αυξημένες μη υγιείς συνήθειες. Περισσότερα τσιμπολογήματα, σνάκ και ανθυγιεινά συμπληρώματα. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα για την αύξηση του καπνίσματος και του αλκοόλ κατά την ίδια περίοδο.
«Ακόμη δεν έγινε η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση, καθώς ακόμη ισχύουν πολύ αυστηροί όροι για τα γυμναστήρια και τις άλλου είδους αθλήσεις σε γήπεδα, οπότε είναι δύσκολο να αντιστραφεί η κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την κοινωνία. και μελλοντικά».
«Τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και των loc-down δεν πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής, με το σκεπτικό ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό», σημείωσε ο κ. Χουρδάκης. «Τα περισσότερα συμπληρώματα για την βιταμίνη C ξεπερνούν τα 1000 mg, ενώ οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού δεν ξεπερνούν τα 80 mg».
Η άμυνα του οργανισμού δεν κτίζεται μέσα σε αυτό το διάστημα της πανδημίας. Απαιτεί χρόνο και είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού πολλών πραγμάτων. Η σωστή διατροφή επί 365 ημέρες τον χρόνο βοηθά να κτιστεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, με πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως επιβάλλει η μεσογειακή διατροφή, ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Χουρδάκης.
Η υγεία είναι ένα πολυπαραγοντικό κομμάτι, αλλά επειδή το θέμα της ευεξίας έχει κακοποιηθεί από διάφορες ομάδες πρέπει να διευκρινιστεί ότι το δικό μας κομμάτι βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά τεκμήρια, κατέληξε ο κ. Χουρδάκης.
Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το παγκόσμιο κέντρο υγείας και ευεξίας του ΠΟΥ στο ΑΠΘ. Είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος από την διατροφή έως την ψυχική υγεία. Σκοπός του Κέντρου θα είναι να εστιάσει στα σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες που προκάλεσε η πανδημία σε ζωτικές υπηρεσίες υγείας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος