Ένα δέντρο που φθάνει ακόμη και τα 25 μέτρα ύψος, με κορμό στρεπτό, που φέρει στην βάση των ριζών του τα σημάδια των υπεραιωνόβιων, κυριαρχεί στο Κερκυραϊκό τοπίο και παράγει την μοναδική στον κόσμο λιανολιά.
Πρόκειται για μια ποικιλία απαιτητική σε υγρασία και για το λόγο αυτό ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλες βροχοπτώσεις, χαρακτηριστικό στοιχείο της Κέρκυρας. Δένδρα που μοιάζουν να χορεύουν, με υψωμένα στον ουρανό κλαδιά, κυριαρχούν στο τοπίο.
Μια καλλιέργεια που ανάγεται στην ομηρική εποχή όπως εξηγεί ο ελαιοπαραγωγός Σπύρος Δαφνής. «Στην Κέρκυρα υπάρχουν περίπου 4,5 εκατ. ελαιόδενδρα ηλικίας από 300- 500 χρόνια ζωής, που συνεχίζουν να παράγουν μοναδικής ποιότητας καρπό και λάδι».
Από τον Άγιο Ματθαίο της Κέρκυρας όπου βρίσκεται το εργαστήριο τυποποίησης του κ. Δαφνή εξάγεται ένα μοναδικό προϊόν το οποίο διαθέτει ιδιότητες που ξεπερνούν τις απλές γευστικές. Η οικογένεια του καλλιεργεί γύρω στα 8.000 ελαιόδεντρα και το προϊόν τους έγινε πρεσβευτής της Ελλάδος διεθνώς. Χιλιάδες επισκέπτες κυρίως ξένοι, φτάνουν στο ελαιοτριβείο του για να ξεναγηθούν και να ζήσουν την εμπειρία της γευσιγνωσίας του λαδιού.
Οτιδήποτε καλό απαιτεί σκληρή δουλειά. Οι ελιές χρειάζονται φροντίδα, χωρίς προχειρότητες του παρελθόντος, ως προς την χρήση φαρμάκων, σωστό πότισμα και έγκαιρο μάζεμα. Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στον σωστό χρόνο και να μην μένουν οι καρποί συγκεντρωμένοι σε δίχτυα και σακιά, όπου χάνουν μεγάλο μέρος των συστατικών τους. Από το χωράφι κατευθύνονται αμέσως στο ελαιοτριβείο και στο εμφιαλωτήριο.
Η μεγάλη ηλικία των ελαιόδεντρων της Κέρκυρας, που θα χαρακτηριζόταν ως μειονέκτημα, αποδεικνύεται σε συγκριτικό τους πλεονέκτημα, τονίζει ο κ. Δαφνής, καθώς με την πάροδο των ετών αυξάνεται το ποσοστό των φαινολικών ενώσεων που περιέχεται στο λάδι, γεγονός που το κάνει μοναδικό.
Το 2013 το λάδι Λιανολιάς απέκτησε πιστοποίηση ετικέτας, με αναγραφόμενο ισχυρισμό υγείας, που το καθιστά παγκοσμίως αναγνωρίσιμο ως ξεχωριστό προϊόν. Ατυχώς το 80% της παραγόμενης ποσότητος εξάγεται σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα που θα προσφέρει τα δώρα της γής της στην ανθρωπότητα, που ταλανίζεται από πλήθος ασθενειών.
Σημειώνεται ότι τα οφέλη από τα ελαιόλαδο είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται. Ενδεικτικά αναφέρονται τα θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις άνοιας. Οι ασθένειες αυτές χαρακτηρίζονται από την εναπόθεση συσσωρευμένων πρωτεϊνών/πεπτιδίων στους ιστούς, που σχετίζονται με εκφυλισμό και προοδευτική λειτουργική βλάβη. Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια και στις δυτικές χώρες, σημαντική αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους. Η λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή» θεωρείται ως το πιο υγιεινό διαιτητικό σχήμα, που χαρακτηρίζεται από αφθονία σε λαχανικά, φρούτα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του ελαιολάδου κατά της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με τη γήρανση, και τα δεδομένα αναδεικνύουν τον ρόλο των φυσικών φαινολών.[1] Επιβεβαιώνονται οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, αντιθρομβωτικές ιδιότητες, μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου, μείωση της εμφάνισης αγγειακής άνοιας, της νόσου του Πάρκινσον, ή του διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Διεθνούς συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία το 2005. Ουσιαστικά η λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή», έχει ελάχιστη αξία χωρίς το ελαιόλαδο.[2] Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι η αναγκαία συνθήκη για υγιέστερη γήρανση και μακροζωία.
[1] Stefania Rigacci, Olive Oil Phenols as Promising Multi-targeting Agents Against Alzheimer’s Disease, Springer International Publishing Switzerland 2015 N. Vassallo (ed.), Natural Compounds as Therapeutic Agents for Amyloidogenic Diseases, Advances in Experimental Medicine and Biology 863, (Department of Experimental and Clinical Biomedical Sciences “Mario Serio”, University of Florence)
[2] International conference on the healthy effect of virgin olive oil. (2005). European Journal of Clinical Investigation, 35(7), 421–424.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος